Србија

ПАО МЕТЕОР НА СРБИЈУ! У близини овог града, људима недалеко од куће

Фото: Инстаграм принтскрин

Драган Клајић (60) из Коњевића код Чачка био је шокиран кад је 2008. године на свом имању затекао метарски кратер и два камена како се диме из увале.

– Баш на средини овог језера које тада није постојало пао је метеор. Тада је то био пут. Видео сам ископан кратер и насред тога угледам паљевину. Помислио сам ко ли је ложио ватру, приђем, установимо да је нешто пало! Извадио сам два грумена величине песнице. То сам ставио у једну кесу и оставио у шупи. То је ту стајало све док нисам чуо да је и у Индонезији пао један камен и да га је неко откупио за велику своту. Појурио сам да видим да ли ми то камење још стоји у шупи, нађем кесу, а тамо од, вероватно оксидације, затекнем не два него више ситних грумења и прах – присетио се Драган за Прву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је једном рекао и дан данас се осећа чудан мирис камења.

– Оно што је остало светлуца. Као да су по њему неки кристали и након много година осећа се неки чудан мирис налик сумпору. Планирао сам да ово предам институцијама на узорковање које би испитале порекло, структуру и ураде детаљне анализе овог необичног камена, одакле се створио и да ли је стварно слетео из свемира на моје имање – рекао је Драган једном приликом за Рину.

На планину Јелицу је и давне 1889. године у октобру пао метеор, који је професор Велике школе Јован Жујовић проучио, а затим примерак тежак седам килограма поклонио Природњачком музеју.

У близини Чачка је и 1919. година пао изузетно сјајан метеор. То је био последњи пут да је његов пад званично забележен на тлу Србије.

 

 

Извор: Курир