Свет

ПОГИНУЛЕ ТРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ ОД ДЕДЕ ДО УНУКА: Деветочлана породица пореклом из Црне Горе СТРАДАЛА У ТУРСКОЈ

Комплетна девоточлана породица Килинџарслан (раније Мујић), пореклом из Црне Горе, страдала је у катастрофалном земљотресу који је пре седам дана погодио Турску.

То је, у разговору за портал Ревије Фокус, казао је потпредседник Савета за сарадњу са дијаспором, Бедри Гул (Шефко Муковић).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гул, исељеник из Црне Горе, је рекао да су страдале три генерације – од деда до унука.

Он је истакао да су одмах након земљотреса контактирали људе у Адани, која је међу погођеним градовима, а у којој живи Значајна заједница пореклом из Колашина.

– Они су се у Адану доселили након прогона муслимана из Вранешке долине, односно са подручја Шаховића, крајем 1924. године. Контактирали смо Зулеиху Хасанбеговић Озбек, председницу Удружења ‘Адана Балкан Боснаклари Дернеги’, које окупља наше људе у том граду. Прве информације су биле да је у граду стање ужасно, али да су наши људи добро, да нема погинулих, али да има повређених – казао је Гул.

Испоставило се, нажалост, да није тако…

Бедри Гул са породицом живи у Истанбулу. Тај град није погођен земљотресом, али, како је рекао, нема породице у Истанбулу која нема неког свог у том крају“.

– Нема човека који не жели да помогне. Истанбул је пуст, једни су пошли да помогну у потрази за преживелима добровољно, други су пошли јер су им тамо породице… Они који су остали тумарају… Бол је огромна, Истанбул није исти, цела земља крвари. Свашта смо искусили, свему сведочили, у близини нам је и рат и глад и људска патња, али за ово што је задесило Турску речи не постоје – каже, између осталог, Гул, пренео је портал РТЦГ.

Извор: Танјуг