Србија

ПРЕМИНУО НАШ ЛЕГЕНДАРНИ СПОРТИСТА!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Вест о смрти објављена је на његовом Фејсбук профилу и затекла је све његове пријатеље у неверици

Нишлије са опраштају на друштвеним мрежама од Драгана Живадиновића (64) – Сенте, познатог боксера нишког Радничког и једног од најуспешнијих нишких боксера свих времена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вест о Сентиној смрти објављена је на његовом Фејсбук профилу и затекла је све његове пријатеље у неверици.

Сента је био не само велики боксер него и људска громада а своје срце, велико као планина показао је 2016. године када је понудио је на продају медаљу освојену на првенству Европе у Торину 1987. године како би помогао одлазак на лечење младог, тада осамнаестогодишњег џудисте из Ниша Игора Нуркића који је оболео од леукемије.

Сента се у Италији те године окитио бронзаном медаљом и постао најуспешнији боксер из Ниша свих времена тако да то одличје за њега има посебан значај.

– Мени је та медаља омогућила безбрижну старост, донела ми је национално спортско признање и националну пензију па желим да сада уз помоћ ње допринесем лечењу младог спортисте. Игора не познајем лично али знам његове родитеље. Када сам прочитао у „Блицу“ да је оболео и да је потребно много новца за одлазак на лечење, дошао сам одмах на ову идеју – испричао је тада, 2016. године Сента који је својевремено био најбољи боксер свих времена у некадашњој Југославији у „папир“ категорији.

Сента је тада позивао донаторе да се прикључе хуманитарној акцији.

– Волео бих да се нађе купац који воли спорт и коме ће значити да има у поседу једну овакву медаљу за коју сам се ја припремао непрекидно девет месеци. Куповином ове медаље он ће учинити још веће хумано дело од мене. Покушаћу да анимирам и колеге из моје бранше да се на сличан начин укључе у акцију – говорио је тада Сента.

Истакао је да за њега ова медаља нема цену, али би желео да се прода за што више новца како би млади џудиста што пре отишао на лечење.

Прича о прикупљању средстава доживела велики публицитет

Живадиновић који је боксовао у категорији боксера до 48 килограма у каријери је имао 370 мечева од којих је победио у 70 одсто сусрета. Био је четири пута првак некадашње Југославије а 1987. године се нашао на петом месту светске ранг листе.

Млади џудиста је убрзо отишао на лечење али о трошку државе преко Министарства здравља, јер је прича о прикупљању средстава за лечење доживела велики публицитет, али је Сента био спреман и након тога да прода медаљу, највећу вредност коју је поседовао, за лечење неког другог. И тако је заувек купио срца свих Нишлија. Нека ти је лака земља Сенто, почивај у миру.

 

 

Извор: Еспресо