Свет

САД ОЗБИЉНО ПРЕТИ КИНИ: Генерал јасно најавио рат?

Више догађаја последњих недеља још више појачава усресређеност америчке војске на Кину.

САД појачавају своје присуство у Пацифику новом војном базом, првом у последњих 70 година, на острву Гуам, америчкој територији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Постигнут је нови споразум између САД-а и Јапана који ће променити правила за америчке маринце стациониране у Јапану, омогућавајући им да испаљују противбродске ракете.

Поред тога, америчка војска ће добити проширени приступ базама на Филипинима , што је нови споразум који је јуче постигао амерички министар одбране Лојд Остин у Манили.

Ови потези одају утисак одлучности и фокусираности САД у заштити Тајвана у случају директне кинеске агресије. САД сада обезбеђују Тајвану одбрамбено оружје, али су намерно остале нејасне по питању да ли ће војно интервенисати у случају кинеског напада.

Највиши амерички званичници, као што је председавајући Здруженог генералштаба генерал Марк Мили, рекли су да америчке обавештајне службе сугеришу да је циљ Кине ојачавање војске до нивоа који би омогућио потенцијални напад и заузимање Тајвана до 2027. године.

Филипини, где су САД прошириле приступ базама, су јужно од Тајвана. Јапанско острво Окинава, где су стационирани маринци, налази се на северу.

Кинеска војска јача све више

Пишући о маринцима на Окинави, ЦНН-ов тим је известио да Пентагон свакако има за циљ да буде спреман за сваки сукоб са Кином – истичући жељу Пентагона да се пребаци од ратова из прошлости на Блиском истоку, у регион будућности, у Индо-Пацифик. Промена долази пошто су симулиране ратне игре истакнутог вашингтонског истраживачког центра откриле да ће Јапан, а посебно Окинава, играти кључну улогу у војном сукобу са Кином.

Војска означава Кину као „претњу која се креће“, што значи да њена војска чини стратешке кораке против САД. У ствари, кинеска морнарица је надмашила америчку морнарицу по величини флоте, а неки стручњаци упозоравају да америчка технолошка предност можда неће бити довољна за одржавање супериорности, посебно када САД доста своје муниције предају Украјини.

Глобално позиционирање

Када амерички политичари као што је председник Џо Бајден говоре о тренутном временском периоду као о ери у којој се демократије морају супротставити аутократијама, он углавном говори о Кини и Русији.

Државни секретар Антони Блинкен овог викенда путује у Кину како би разговарао о низу питања са кинеским званичницима. Бајден је разљутио кинеску владу тако што је више пута наглас изговарао оно што је био претпостављени део америчке спољне политике – да ће САД одговорити ако Кина војно крене против Тајвана.

Упозорења да Кина жели да истисне САД као доминантну светску силу нису нова. У марту 2021, морнарички адм. Филип Дејвидсон, који је у то време био задужен за америчку индо-пацифичку команду, рекао је посланицима на Капитол Хилу да би Кина могла да има за циљ да сруши „међународни поредак заснован на правилима“ до 2050. или раније и да би представљала директну претњу Тајвану и раније, до 2027. године.

То је геополитичка позадина са којом се може разумети меморандум високог команданта америчких ваздухопловних снага, генерала Мајкла Минихана, који упозорава подређене да му његова „интуиција“ говори да буде спреман за рат са Кином – и то не само у теорији, већ за две године.

Меморандум није у складу са остатком америчке владе, подстичући критике Бајдена од стране републиканаца, и дајући Кини разлог да тврди да су САД агресор у региону.

Меморандум, који је први објавио НБЦ Неwс, био је шокантан јер његов неприкладан језик и строги рокови не само да претпостављају да је рат између САД-а и Кине неизбежан – нешто што Вашингтон и Пекинг сматрају нетачним – већ је у потпуности у супротности са много више дипломатским јавним језиком Беле куће, Стејт департмента и скоро било ког другог војног или дипломатског ауторитета.

„Надам се да грешим. Интуиција ми говори да ћемо се борити 2025“, написоа је Минихан, генерал са четири звездице који надгледа команду ваздушне мобилности, која контролише транспорт и пуњење горивом.

Званичници Пентагона и Беле куће дистанцирали су се од меморандума и јасно ставили до знања да рат са Кином није преодређен или чак вероватан.

„Председник верује да то не би требало да прерасте у сукоб“, рекао је Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност, за Волф Блицер за Си-Ен-Ен у понедељак.

„Нема разлога да билатерални односи – најконсеквентнији билатерални однос на свету – прерасту у неку врсту сукоба. Ми верујемо, а председник је јасно рекао, да смо у конкуренцији са Кином, у такмичењу за које верује да су Сједињене Државе добро спремне да победе.

Минихан тражи од својих команданата да извештавају о својим плановима за рат са Кином до краја фебруара и охрабрује своје особље да користи гађање како би се припремило за изазов са „непокајаном смртоносношћу“.

Он каже да би предстојећи председнички избори на Тајвану 2024. могли да испровоцирају Кину, а да би предстојећи председнички избори у САД могли да одврате Американце од претње.

Фокус на Кину

Миниханово упозорење добило је велику пажњу у конзервативним медијима, који се залажу за велико повећање издатака за одбрану, посебно за јачање америчке морнарице за супротстављање Кини.

Уводник „Wалл Стреет Јоурнала“, на пример, поздравио је Минихана као гласника који је изрекао истину . Председавајући одбора за спољне послове Представничког дома, представник из Тексаса Мајкл Мекол, рекао је за „Фокс њуз“ да се нада да Минихан није у праву: „Ипак, нажалост, мислим да је у праву“, рекао је.

Мекол је такође критиковао на Бајдена због одлуке да повуче америчке трупе из Авганистана.

„Морамо бити спремни за ово“, рекао је Мекол. „Мислим да би се то могло догодити све док је Бајден на функцији и показује слабост.

Републиканци желе да Кину ставе у фокус након што су преузели контролу над Представничким домом америчког Конгреса и створили су нови конгресни комитет који ће се фокусирати на претње које Кина представља САД.

Након извештаја да је председник Представничког дома Кевин Макарти планирао да крене стопама своје претходнице Ненси Пелоси и посети Тајван, портпарол кинеског министарства спољних послова позвао је америчке званичнике да комуницирају са Тајваном, наводи „Тхе Хилл“ .

Рат није неизбежан

Бивши министар одбране Марк Еспер, који је радио за бившег председника Доналда Трампа , рекао је да постоји важна граница између спремности за могућност рата и предвиђања да ће се рат дефинитивно догодити.

„С једне стране, мислим да је веома важно изазвати осећај хитности. Аплаудирам му због тога. Он је агресиван командант“, рекао је Еспер Кејт Болдуан са ЦНН-а у понедељак, позивајући се на Миниханов меморандум. „С друге стране, не бих описао рат као неизбежан, и надам се да ћемо учинити све што можемо да спречимо сукоб“.

Извор: Индекс