Свет

„САД ПРИЗНАЛЕ: Експлозије на Северном току су њихово дело“

Сергеј Лавров рекао је да су амерички званичници „суштински, кроз своје изјаве, признали да су експлозије на гасоводу Северни ток дело САД“.

„Амерички званичници суштински признају да су експлозије које су потресле Северни ток 1 и 2 њихово дело. Чак се и сладе када причају о томе“, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Америка је проценила да су Русија и Немачка „исувише добро“ сарађивале у последњих 20-30 година, успостављајући моћан савез заснован на руским ресурсима и немачкој технологији.

„То је постало претња монополској позицији бројним америчким корпорацијама. Стога, било је неопходно некако то да се уништи и то намерно“, додао је руски министар.

Лавров је рекао да постоји аспект који је повезан са чињеницом да је пријатељство Москве и Берлина, национално помирење, које се десило између Руса и Немаца, постало трн у оку некима.

ТАСС пише да је помоћница државног секретара САД Викторија Нулад рекла 27. јануара да су САД задовољне што Северни ток 2 неће постати оперативан.

Компанија Северни ток саопштила је 27. септембра да су три цевовода Северног тока 1 и 2 оштећена.

Извор: Танјуг