Свет

НЕВЕРОВАТНИ СНИМЦИ: Земљотрес је искренуо петоспратну зграду у Турској и открио ЈЕЗИВУ СТВАР (ВИДЕО)

Из Кахраманмараша који је готово сравњен са земљом након разорних земљотреса који су у понедељак погодили Турску, стижу невероватне слике које показују аљкавост и немар грађевинара у источној регији ове земље.

На видео снимку који је објавио турски медиј „Сабах“, могу се чути двојица мушкараца како у неверици показују на зграду која је нагнута уназад јер нема темељ. Реч је о стамбеној згради од пет спратова која, иако није срушена, више није употребљива за становање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На снимку који траје отприлике 40 секунди чују се мушкарци који коментаришу да зграда нема ниједну пукотину, као ни разбијен прозор.

„Не могу да верујем, погледајте ово“, каже један од њих док камера приказује да је зграда у суштини изграђена на тлу без потребних стубова и темеља.

Саговорници „Сабаха“ истичу да се ради о методи градње по имену „генерална подна облога“ која је, међутим, урађена толико површно да је довела до тога да се тло претвори у течност и доведе до овог застрашујућег ефекта.

Према речима инжењера, овај снимак показује потребу за геотехничким студијама, које се обично спроводе само када су високе зграде у питању.

Извођачи радова добијали само новчане казне

Према истрази ББЦ-ја, влада у Турској често „амнестира“ грађевинске компаније, док су законска изузећа базирана само на обавези плаћања казни за зграде које су изграђене, а да претходно нису били усвојени потребни безбедносни прописи и сертификати.

То су, како истиче ББЦ, прописи и закони који су први пут донети шездесетих година прошлог века, а најновији закон усвојен је 2018. године. Према речима Пелина Пинара Гиритлиогла, шефа техничке коморе у Истанбулу, скоро 75.000 зграда погођених земљотресом у десет провинција Турске добило је такве „амнестије“.

Извештај Министарства за животну средину и инфраструктуру из 2018. године открива да је 50 одсто зграда у Турској – што је стопа која одговара 13.000.000 зграда – изграђена кршењем прописа.

Истраживачки тим ББЦ-ја идентификовао је и истражио ситуацију у три зграде у Малатији, Антиохији и Александрети. Изградња станова завршена је тек прошле године, а грађевинске фиме су „рекламирале“ да се граде „по најновијим антисеизмичким прописима“ и „са најбољим материјалима“.

Ревидираним прописима који су на снази од 2018. године, предвиђене су посебне конструкције, укључујући армирани бетон са челичним шипкама у подручјима са јаком сеизмичком активношћу. Стубови и греде сваке зграде морају бити распоређени на такав начин да могу апсорбовати вибрације земљотреса.

Ухапшено 12 људи

Дванаест људи из грађевинског сектора је до сада ухапшено у Турској због урушавања објеката приликом разорних земљотреса. Међу ухапшенима су и бизнисмен из провинције Газијантеп и 11 људи из провинције Санлиурфа, наводи турска новниска агенција ДХА.

Потпуно урушавање зграда које открива њихову лошу конструкцију, остављајући њиховим станарима практично њикакве шансе, изазива згражавање у земљи у којој је близу 26.000 људи изгубило животе, а више од 80.000 је повређено.

Очекује се још хапшења након што је тужилац Дијарбакира, једне од десет провинција погођених катастрофом, објавио да је издао 29 налога за хапшење, јавила је агенција Анадолу.

Осим тога, турско Министарство правде наложило је тужиоцима у десет провинција да отворе „канцеларије за истраживање злочина у вези са земљотресима“.

Ерзин, округ где ниједна зграда није страдала

Занимљиво је да је округ Ерзин једини остао готово нетакнут у читавом Хатају.

Океш Елмасоглу, градоначелник округа Ерзин у Хатају, где ниједна зграда није уништена у разорним земљотресима, рекао је да није „направио никакве уступке по питању градње у своје име“.

– Упркос томе било је људи који су то учинили. Немамо довољно кадрова за ово. Ми смо то пријавили тужилаштву – рекао је он за турски Хуријет.

Ерзин има популацију од 42.ооо становника, и једна је од десет провинција које су погођене стравичним земљотресом, међутим, сем неколикооштећења на џамијама, ниједна зграда није уништена те су жртве у овом делу, срећом, избегнуте.

Он је рекао да не жели да криви друге градоначелнике, али да је неопходна драстична промена менталитета у Турској.

– Потребна нам је тотална промена менталитета и одлучни кораци да обезбедимо да објекат буде срушен ако буде потребно, а не да очекујемо да држава прави уступак кад имамо лошу структуру грађевине. Ако су геолошке студије добро урађене и прописи се поштују, мислим да ни спрат није битан. Наравно, ни мени се не свиђа градња хоризонталних конструкција – закључио је Елмасоглу.

Извор: Еуронеwс.рс/ББЦ/Сабах/Анадолу/Телеграф