Свет

СТРАШНЕ БОРБЕ КОД БАХМУТА, ПРЕКО 1.000 МРТВИХ: Огласио се шеф групе Вагнер

Јевгениј Пригожин, шеф руске плаћеничке групе Вагнер, признао је да се руске снаге суочавају са снажним отпором украјинских снага у Бахмуту.

Кијевска војска је 11. фебруара тврдила да је Русија изгубила више од 1.000 војника у Украјини у протеклом дану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пригожин је то објавио 10. фебруара када су украјински званичници рекли да је дуго очекивана руска офанзива у току на истоку. Кијев је очекивао нову руску војну офанзиву, уверен да после месеци неуспеха руски председник Владимир Путин жели да истакне успех на бојном пољу пре годишњице своје инвазије 24. фебруара.

Путин би требало да одржи своје одложено годишње обраћање парламенту 21. фебруара.

Пригожин је у интервјуу руском војном дописнику рекао да руске снаге морају да заузму Бахмут, који је већ недељама место интензивних борби. Вагнер је прошлог лета почео да регрутује затворенике у руским затворима, а Пригожин, угоститељски предузетник који је одлежао девет година затвора за време Совјетског Савеза, понудио је осуђеницима помиловање ако преживе шест месеци у Украјини.

Вагнер је 9. фебруара саопштио да је престао да регрутује затворенике за борбу у Украјини.

„Бахмут је неопходан да би наше трупе могле добро да делују“, рекао је Пригожин, који је раније критиковао руско војно руководство и одређене званичнике.

Вагнер је, иначе, раније апеловао да се убрза руска офанзива у застоју у провинцији Доњецк на истоку Украјине. Сједињене Америчке Државе су у јануару прошириле санкције Вагнеру због његове улоге у Украјини и плаћеничких активности у Африци.

Вагнер се суочава са могућим оптужбама за ратне злочине у Украјини, Сирији и појединим афричким земљама. Британска обавештајна служба навела је 10. фебруара да су Вагнерове снаге напредовале 2 до 3 километра око севера Бахмута од 7. фебруара.

Такође је речено да су руске снаге напредовале у близини Вуледара, неких 150 километара југоисточно од борби у Бахмуту и околини, али да су мали успеси Русије вероватно имали високу цену, укључујући најмање 30 оклопних возила напуштених у једном неуспелом нападу.

Генералштаб украјинских оружаних снага тврди да је у последња 24 сата убијено више од 1.100 руских војника. Такође се наводи да је на бојном пољу уништено девет тенкова и три оклопна возила.

Извор: Слободна Европа