Србија

ВУЧИЋ: Све је било испланирано

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности из Председништва поводом претњи смрћу које су му упућене од стране екстремиста који су вечерас у центру Београда организовали протест.

Председник је на почетку обраћања честитао грађањима национални празник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао данас је говорећи у Крагујевцу истакао да је авантуризам могућ кад стварате државе, а када имате државу она не може да издржи неодговорно понашање.

– Нису ово неформалне десничарске групе, већ их подржавају четири парламентарне странке, неки од лидера су били на скупу. Нису се они скупили тек тако, није било случајно. Све је било планирано. Држава не може да издржи антидржавно понашање.

Вучић додаје да је важно да у руководству државе постоје људи који знају шта је држава.

– Ви сте их назвали проруским. Ја не знам јесу ли они проруски, али знам да су антисрпски, јел све раде против свог народа. Да бисте волели неког другог морате волети свој народ прво. Код нас постоје дубоке емоције према Русији и руском народу, једина смо земља која није увела санкције. За разлику од њих, ја имам уверења, не треба неко из Вагнера да ме тапше по рамену. Мислили су да насиљем могу нешто да ураде. Позивали су на најтеже насиље, али да кажете да сте спремни на много више од тога што су нереди? А шта је то ако није крвопролиће и убиство? Ко вам је рекао да то радите? По чијем налогу? Да ли мислите да је то могуће да урадите у једној уређеној земљи? Кажу „где си се сакрио Вучићу, ти си комуниста зато си побегао у Крагујевац“. Нисам знао да је Крагујевац комунистички град.

Председник је истакао да ће сви који су претили убиствима, нередима и батинањем људима, у складу са законима Републике Србије, одговарати пред надлежним органима.

Вучић истиче да данас нико није измислио карабин, и да је младић који је ухапшен јавно рекао да је пошао у Београд на скуп.

– Људи треба да размисле каква је то земља у којој желимо да живимо. Моја порука грађанима је да не брину и да се не секирају, и да ће држава обезбедити све за грађане. Држава брине о томе и неће дозволити било којим насилницима и екстремистима уз ма какву заштиту споља, да угрожавају уставни поредак Србије. И у скупштини сам говорио да нам следи тешко време, и да ће сви копља да се ломе преко леђа Србије. На нама је да сачувамо мир и градимо будућност за нашу децу. Надлежни државни органи предузеће све мере.

– Они који мисле да могу да сруше једну озбиљну државу претњама са неколико пушака, својим везама из страних земаља, подршком у новцу који добијају од странаца, правдајући то великим патриотизмом, такви не могу да победе Србију. Тежак период је пред нама. У петак или суботу сам у Минхену где ћу разговарати са светским државницима.То су тешки састанци, али морам да идем да не би било да је Курти сам отишао тамо. Али после тога долази и много добрих вести. Фабрике које отварамо, веће плате, већа примања, веће пензије.

Председник је истакао да нико неће зауставити Србију и да је увек спреман за изборе.

– Никоме нећемо дати да заустави Србију. Србија никоме на свету неће да служи. То је моја порука онима који би требало да су захвалнији нашој земљи. Ми резервну отаџбину немамо. И сит сам оних који ми говоре који је прави пут. Само пут Србије је прави пут, једина земља, најлепша на свету, и никоме је нећемо дати. За изборе сам увек спреман и увек можемо да проверавамо народну вољу.

– Видели смо ове хистеричне повике, то довољно говори о нервози због краха њихове политике у Скупштини. Биће још оваквих покушаја, а наш је посао да не поклекнемо и да водимо своју политику и бавимо се озбиљним стварима. Једном заувек сви да науче, у Србији се изборном вољом грађана долази и одлази са власти. Времена када су разне службе доводиле људе на власт су давно прошла. Нашем народу на КиМ да кажем да смо са њима, чуваћемо Косово и Метохију и чуваћемо Србију!

Председник се претходно састао са најважнијим људима из МУП, БИА, ВБА и ВОА, где је размотрио безбедносну ситуацију у држави која је нарушена опасним порукама изреченим на вечерашњем скупу.

На протестима десничара се, подсећања ради, вечерас са бине обратио један од организатора протеста Дејан Петар Златановић, који је на крају свог говора узвикнуо „Ко потпише-њега убише“.

И ултрадесничар Дамјан Кнежевић из такозваних Народних патрола, чији се припадник Дејан Бобачек данас упутио са снајпером на протест испред Председништва, такође је потврдио да је њихова намера да угрозе живот председника Вучића.

Он је на протесту између осталог изјавио: „Кунем вам се, спремни смо за много више од нереда“.

Извор: Курир.рс

Ознаке