Свет

АМЕРИ У НЕВЕРИЦИ: Кина може да победи САД „без испаљеног метка“

Сједињене Државе нашле би се у неповољном положају ако би се упустиле у директну војну конфронтацију са Кином око Тајвана, упозорио је бивши заменик начелника Генералштаба америчке војске, генерал Џек Кин.

Кина поседује „више бродова, више авиона, више офанзивних и одбрамбених пројектила од Сједињених Држава“ у западном Пацифику, рекао је Кин за „Фокс њуз“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Пензионисани генерал, који ради као стратешки аналитичар, ипак сматра да ће се Пекинг вероватно определити за другачију стратегију, односно да ће увођењем потпуне блокаде покушати да стави Тајван под контролу.

Кин тврди да би тако Кина победила „без испаљеног метка“, уместо да започне скупу конфронтацију. Да би се осигурао тај исход, руководство у Пекингу би требало да успостави контролу над тајванским ваздушним простором, као и морским путевима, објаснио је генерал.

САД би требало да појачају своју „способност одвраћања“ у региону како би „спречиле рат“, што значи да би Вашингтон требало да повећа производњу оружја, као и да удвостручи наоружавање Тајпеја, рекао је Кин.

Према речима пензионисаног генерала, још један важан задатак за САД је да осигурају да регионалне силе попут Аустралије, Јужне Кореје, Јапана и Филипина буду укључене у случају да се Вашингтон војно сукоби са Пекингом.

Обраћајући се делегатима кинеског Националног народног конгреса прошле недеље, одлазећи премијер Ли Кећијанг истакао је одлучност Пекинга да „унапреди процес мирног поновног уједињења Кине“, истовремено предузимајући одлучне кораке да се супротстави независности Тајвана.

Пекинг је такође најавио повећање кинеске потрошње за одбрану од 7,2 одсто, на око 230 милијарди долара.

Последњих година, високи кинески званичници, укључујући председника Си Ђинпинга, у више наврата су рекли да, када је реч о Тајвану, војна интервенција остаје као опција.

Тајван је де факто независан од 1949. године, када је губитничка страна у кинеском грађанском рату побегла на острво и успоставила сопствену администрацију. Док већина земаља, укључујући САД, тврди да се придржава принципа „Једне Кине“ и званично не признаје Тајван као независну државу, самоуправно острво већ дуго ужива блиске везе са Вашингтоном.

Кина сматра Тајван неотуђивим делом своје територије коју су привремено окупирали сепаратисти.

 

Извор: РТ Балкан

Ознаке