Свет

УКРАЈИНА ДОБИЈА МОЋНО ОРУЖЈЕ! Жестоко удара на непријатеља

Свих 90 борбених возила Страјкер које су Сједињене Државе обећале Украјини стигло је у Немачку на теретном броду.

Видео снимак истоваривања Страјкерса у луци Бремерхафен прошли викенд потврђује да, међу стандардним носачима пешадије М1126, пошиљка Страјкера укључује и извиђачка возила М1127.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

М1127 би могли да се покажу критичним јер украјинска војска распоређује своју нову Страјкер бригаду. Високотехнолошка извиђачка возила су коњица Страјкер бригаде – њени извиђачи који се брзо крећу, виде далеко и жестоко погађају. Они помажу да се реши вековни војни проблем – уочити свог непријатеља пре него што вас уоче.

Главна разлика између 19-тонског М1126 Страјкера на осам точкова и његове извиђачке варијанте М1127 је у томе што овај други има уграђени систем за надзор—сет прецизне дневне и ноћне оптике коју америчка војска назива Long-Range Advanced Scout Surveillance Sistem, или ЛРАС3.

Гледајући кроз ЛРАС3, посада од две особе у М1127 може да уочи мету удаљену чак десет километара, па чак и да одреди њене ГПС координате. То је нешто даље него што већина посада тенкова може да види сопственом оптиком, и много даље него што пешадија може да види, преноси Блиц.

М1127, другим речима, даје пријатељским трупама прилику да ударе непријатеља пре него што непријатељ уопште сазна да су они тамо и заиста збуни непријатеља, према капетану америчке војске Ендру Чеку, који то пише у издању Армора из 2021, званичном тенковском дневнику америчке војске.

– Користећи све расположиве могућности, коњичка трупа може да добије, идентификује и уништи непријатељске циљеве са изузетном ефикасношћу – написао је Челк.

Прво, посада М1127 или њених пет пешадијских извиђача одређују мету. Даље, секундарна платформа служи да обезбеди визуелну редундантност и да помогне у идентификацији, каже Челк. Ова секундарна платформа може бити још један Страјкер, додатни извиђачи на осматрачници или мали дрон.

Након што је потврдио циљ, М1127 преноси координате минобацачким и ракетним тимовима бригаде.

– Одсек минобацача се премешта да би се укључио у индиректну ватру – написао је Челк.

Посада М1127 наставља да посматра како минобацачи и пројектили долазе на позицију.

– Континуираним посматрањем мете и пријављивањем било какве значајне промене у држању, посматрачи дозвољавају и минобацачу и тиму задуженом за ракете Џавелин да маневришу у домету дејства. За максимално уништење и конфузију, минобацачи и пројектили отварају ватру у исто време – додао је.

Повезивање неколико тенкова са Страјкер бригадом и њихово упаривање са М1127 може резултирати још изненаднијим насиљем. Ови тимови ловаца и Страјкер тенкова комбинују свест о ситуацији на великом домету са огромном ватреном моћи.

– Извиђачке варијанте, или ловци, имају супериорну оптику и тимове за силазак који омогућавају стицање мете на великом домету. Убице су тада у стању да започну контакт и олакшају уништење непријатеља са позиције релативне предности – објаснио је Челк.

Наравно, на Украјинцима је како ће користити своје нове Страјкере. Али било би мудро да искористе деценије искуства америчке војске у управљању борбеним возилима на точковима, пише „Форбс“. Американци су одавно научили да искористе предности оптике М1127, а исто би могли и Украјинци, додаје лист.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс