Свет

ДОК СВИ ПРАТЕ РАТ У УКРАЈИНИ СУКОБ БУКТИ НА ДРУГОМ КРАЈУ СВЕТА! Има убијених као и рањених!

Фото: Јутјуб

Шест Палестинаца је данас убијено а десет је рањено у оружаном сукобу током израелске војне рације у граду Џенину на Западној обали, јавила је агенција АП, позивајући се на палестинско Министарство здравља.

Израелски војни званичници су рекли да је војска ушла у избеглички логор Џенин да ухапси осумњичене за убиство два брата Израелца прошле недеље у палестинском насељу Хувари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оружана група „Бригада Џенин“ је навела да су њени припадници су пуцали и бацали експлозивне направе на израелске војнике који су опколили једну кућу у избегличком логору.

Сукоб је избио у време прославе јеврејског празника Пурима.

Јеврејским насељеницима се на прослави у подељеном граду Хеброну на Западној обали уз тешко обезбеђење играјући и певајући придружио израелски министар националне безбедности, ултранационалиста Итамар Бен-Гвир, који такође живи у јеврејском насељу.

Била је то најновија демонстрација силе ултранационалистичких насељеника на окупираној Западној обали, које подржавају Бен-Гвир и други у новој израелској влади. Досељеници су током ноц́и ранили једног Палестинца у том палестинском граду у којем је гомила досељеника палила аутомобиле и куц́е прошле недеље.

Хеброн је споран град и сматра се светим и за муслимане, и за хришц́ане и за Јевреје. Стотине тврдокорних досељеника живе у утврђеним енклавама под војном заштитом у срцу града са више од 200.000 Палестинаца.

Данашња рација је најновија у низу операција хапшења израелске војске на северу Западне обале, наводи АП. У фебруару је током рације у Старом граду Наблуса, чија је мета била недавно образована екстремистичка група „Лавља јазбина“, убијено десет Палестинаца.

По подацима АП-а, више од 60 Палестинаца је убијено израелском ватром ове године, од којих су половина екстермисти. У палестинским нападима на Израелце убијено је 14 Израелаца који су сви осим једног били цивили.

Извор: Ало