Свет

НЕВЕРОВАТНО! ОВО ДО САДА НИЈЕ ВИЂЕНО! Метеорит директно удара у месец само је бљеснуло (ВИДЕО)

Изгледа да је метеорит ударио близу кратера Иделер Л, северозападно од кратера Питисцус.

Јапански астроном Даичи Фуђи, кустос Градског музеја Хиратсука, снимио је бљесак удара метеорита у Месец. Овај свемирски догађај се догодио 23. фебруара у 20:14 сати по јапанском времену (12:15 сати по нашем).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изгледа да је метеорит ударио близу кратера Иделер Л, северозападно од кратера Питисцус.

Метеори у просеку путују брзином од око 48.280 км/х. Приликом удара се због великих брзина ствара интензивна топлина и настаје кратер, односно збива се својеврсна експлозија па се такви догађаји, ако су довољно велики и ако се догоде током лунарне ноћи на страни Месеца окренутој према нама, могу видети са Земље.

Ретка атмосфера, више удара метеорита

– Новонастали кратер би могао да има десетак метара у пречнику и можда би могла да га сними НАСА-ина летелица „Лунар Рецоннаиссанце Орбитер“ или индијска „Цхандраyаан 2 – рекао је Фуђи, а преноси Спаце.цом.

Мада метеори свакодневно улазе у нашу атмосферу, велика већина њих изгори приликом уласка. Али Месец има јако ретку егзосферу, што значи да метеори који не би стигли до Земљине површине обично ударе у Месец и притом додају нови сегмент његовој сликовитој површини пуној кратера.

 

Извор: Srbija Danas