Србија

ТУЖНА ВЕСТ: Преминуо Милан Јелић (ФОТО)

Чувени редитељ, драмски писац, сценариста и глумац Милан Јелић преминуо је 28. фебруара у 79. години после краће болести.

Милан је иза себе оставио бројна остварења, а међу којима су филмови који су били најгледанији у биоскопима, ебројано пута репризирани на телевизији, али се, за разлику од многих, скроман по природи, годинама склањао од јавности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као редитељ, Јелић је дебитовао дугометражним играним филмом „Бубашинтер“, а затим је снимио „Тигра“, „Рад на одређено време“, „Недељни ручак“, „Мој тата на одређено време“, и многе друге. Са Предрагом Перишићем написао је сценарио за „Љубавни живот Будимира Трајковића“, сам – за филм „Још овај пут“.

Добио је бројна југословенска признања, а од међународних издвајао је награду за режију филма „Рад на одређено време“, на филмском фестивалу у Авелину, када је жиријем председавао чувени сценариста Ђузепе де Сантис.

Јелићу је пре две године додељена Награда за животно дело коју му је доделио Удружење филмских уметника Србије.

Његов филм „Чудна ноћ“ отворио је последњи југословенски филмски фестивал у Пули. Он је тада, као југословенски редитељ, затворио редитељску бележницу, а последњих година намеравао је да је поново отвори, но није му се дало.

Извор: Новости