Свет

Америчким савезницима приређен ПАКАО током празника

Ћелије ИСИС-а у североисточном региону Сирије убиле су или раниле 18 бораца Сиријских демократских снага (СДФ), које подржавају САД, у прве две недеље светог исламског месеца Рамазана који је почео 23. марта, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР).

Према посматрачкој групи са седиштем у Лондону, терористи су извели 12 операција против групе коју предводе Курди у Деир ез Зору и Хасаки током наведеног периода.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У 12 операција групе погинуло је седам бораца СДФ-а, а 11 је тешко рањено – наводи се у извештају групе. ИСИС је преузео одговорност за неке од напада преко своје званичне новинске агенције Амак. Одговорност терористичке групе за преостале нападе тек треба да буде потврђена.

До пораста напада ИСИС-а на североистоку Сирије дошло је усред захвата противтерористичких операција коалиције предвођене САД и СДФ.

У прегледу објављеном 4. априла, америчка Централна команда је саопштила да је у региону током марта изведено девет заједничких операција. Као резултат операција, двојица терориста ИСИС-а су убијена, а 11 их је ухапшено. Команда је такође саопштила да су коалиционе снаге предвођене САД извеле 28 операција у суседном Ираку у координацији са владиним снагама, убивши седам терориста и ухапсивши још седам.

Вашингтон држи око 900 војника у Сирији и више од 2.500 у Ираку под изговором да су тамо да се боре против ИСИС-а. Међутим, терористичка група је и даље прилично активна у обе земље.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs