Свет

БАЈДЕН ПОЗВАО НА БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ! Лавров чврсто брани ставове наше земље Приштина не може да…

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Лавров је изјавио да је украјинско питање „немогуће посматрати изоловано од геополитичког контекста“.

Руски министар спољних послова, Сергеј Лавров, изјавио је данас да „као што Приштина не може да тврди да представља интересе Срба са Косова и Метохије, тако ни Кијев не представља Донбас“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Као што Приштина не може да тврди да представља интересе косовских Срба, којима је Европска унија обећала аутономију, тако су Берлин и Париз обећали посебан статус Донбасу – рекао је Лавров на седници Савета безбедности Уједињених нација, пренела је РИА Новости.

Он је подсетио да је амерички председник Џозеф Бајден лично позвао на бомбардовање Београда, а да се сада „Срби позивају да престану да буду увређени“.

– То су правила и нико се не усуђује да им противречи – додао је шеф руске дипломатије.

Говорећи о сукобу у Украјини Лавров је рекао да је „сваком непристрасном посматрачу“ очигледно да се режим у Кијеву ни на који начин не може сматрати представником становника територија који су одбиле да прихвате ситуацију која је у Украјни настала након протеста у фебруару 2014. године, које Москва сматра државним ударом.

Додао је да је украјинско питање „немогуће посматрати изоловано од геополитичког контекста“.

– Русија је јасно објаснила задатке које остварује у оквиру специјалне војне операције: да елиминише претње нашој безбедности које годинама директно ствара НАТО на нашим границама и да заштити људе којима су ускраћена права прокламована мултилатералним конвенцијама, да их заштити од директних претњи истребљењем и протеривањем на територијама на којима су вековима живели њихови преци. Искрено смо рекли за шта се и за кога боримо – поручио је Лавров.

 

Извор: Srbija Danas