loading...
Издвајамо Србија

АНА БРНАБИЋ СЕ ОГЛАСИЛА НАКОН ТЕШКИХ ВЕСТИ Александра Вучића! Ситуација је алармантна! ЖАО МИ ЈЕ, ЈАКО САМ РАЗОЧАРАНА!

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Политика компромиса је политика 21. века и међународних односа, то је зрелост лидера, ако нисте довољно храбри пустите друге да обезбеде бољу будућност, рекла је она.

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас, након што је председник Србије поручио да практично нема шансе за одржавање састанка у Паризу 1. јула, да је то велика пропуштена прилика, да не разуме политику Приштине и шта је алтернатива дијалогу.

“Огромна штета, огромна пропуштена прилика, поново губимо време због тога што су неки неразумни и не схватају колико је сваки дан за регион битан. Изузетно сам разочарана и не знам шта је алтернатива дијалогу, шта је други начин да решимо проблеме које имамо”, рекла је она новинарима у Паризу.

Каже да је потребно бити храбрији и наводи да сви говоре о Преспанском споразуму и праве паралеле али да би се постигао споразум или компромис морате да имате две стране спремне за компромис.

Овде то није случај, рекла је премијерка Србије.

У Преспанском споразуму, ма колико он био лакши од проблема Београда и Приштине, постојале су две стране у потпуности спремне на компромис – обе су нешто изгубиле али су обе много тога добиле, указала је премијерка.

“Жао ми је, тај се састанак вероватно неће одржати. Не знам шта је алтернатива, надам се да ће неко успети да разговара са Приштином шта је паметно и шта је будућност”, истакла је она.

Додала је да не разуме политику политичких лидера у Приштини.

Србију ће недостатак споразума, компромиса о дугорочној нормализацији односа са Приштином сигурно успорити али Приштина нема где без тог споразума, каже она.

Они немају никакву перспективу, каже Брнабић, а оваквим понашањем шаљу поруку не само ЕУ већ и другим партнерима, САД, које су их неколико пута позвале да укину таксе и реаговали неким конкретним мерама.

“Али шта та порука значи за нас? Не могу бити срећна зато што они кажу – нема никаквог договора, не занима нас ни шта каже Берлин, Париз, Вашингтон, јер то није добро ни за кога у региону, ни за Србе ни за Албанце на КиМ. Не разумем ту политику, не знам шта је следеће и молим све наше партнере да дођемо до тих разговора, да Приштина разуме шта раде пре свега Албанцима на Косову, па онда Србима на КиМ, свима нам и региону и Европи”, рекла је Брнабић.

Додаје да то никаквог смисла нема јер изолација Приштине не значи само то већ опасност за регион и Европу.

Упитана какав био могао да буде став САД према нама и да се спекулише да би могао да буде тврд и да би можда били само за мању корекцију, Брнабић каже:

“Зашто би био тврд? Хајде прво да дођемо поново до дијалога Београда и Приштине па ћемо онда да видимо. Неки компромис мора да се постигне.”

Србија, како каже, не може да изгуби све, нити Приштина може да добије све.

“Не знам како било ко у Приштини мисли да разговор може да се води – ово су моји услови, прихватите или их оставите – то није могуће”, поручује она.

Навела је да су и немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон у Берлину рекли да се тако не води европска политика.

Политика компромиса је политика 21. века и међународних односа, то је зрелост лидера, ако нисте довољно храбри пустите друге да обезбеде бољу будућност, рекла је она.

“Даћемо све од себе, сав политички капитал, ризиковаћемо и наше позиције, некад и наше животе за другачији Балкан али морамо да имамо другачијег партнера с друге стране стола”, закључила је премијерка.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг/ М. И.

loading...