Русија

ПУТИН ДОНЕО ОДЛУКУ: Процуриле информације, хитно се огласио Кремљ

Владимир Путин одлучио је да се кандидује на председничким изборима у марту, што је потез који ће га задржати на власти најмање до 2030. године, тврде извори Ројтерса.

Овај потез шефа Кремља произилизази из потребе да мора водити Русију кроз најопаснији период који претходи у наредним деценијама, наводе извори Ројтерса упознати са ситуацијом у Кремљу. Путин, коме је Борис Јељцин предао председничку функцију 1999. године, је на овој функцији дуже од било ког другог руског шефа државе још од Јосифа Стаљина, надмашивши чак и 18-годишњи мандат Леонида Брежњева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је 7. октобра напунио 71 годину. Извори, који су за Ројтерс разговарали под условом анонимности због осетљивости политике Кремља, рекли су да су вести о Путиновој одлуци процуриле и да се саветници сада припремају за кампању и изборе.

За Путина, за кога истраживања јавног мњења показују да ужива 80% подршке у Русији, избори су формалност ако се кандидује: уз подршку државе, државних медија и готово без општег јавног неслагања, он ће сигурно победити, наводи Ројтерс. На ове тврдње Ројтерса надовезао се портпарол Кремља, Дмитриј Песков, рекавши да руски председник Владимир Путин није дао никакве најаве да ће се кандидовати за још један мандат, као и да кампања још није најављена.

„Председник није дао никакве изјаве о томе“, рекао је Пексов на питање о извештају Ројтерса да је Путин одлучио да се кандидује.

Извор: Мондо

Ознаке