Србија

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СЕ ПО ПРВИ ПУТ ОБРАТИО ВЕРНИЦИМА: Ево шта је поручио… (ВИДЕО)

Патријарх Порфирије обратио се верницима први пут након ступања на место поглавара Српске православе цркве.

– Данас призивајући благослов Божији на сву браћу и сестре, децу наше светосавске цркве и на све људе добре воље и на читав свет молим све да се моле Богу за моју маленкост, да заједно, идући путем који су пропутили наши свети предаци удостојимо се царства небеског – рекао је патријарх српски Порфирије

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наследник патријарха Иринеја, владика Порфирије, добио и највише гласова током тајног гласања. Наиме, 31 архијереј је гласао за Порфирија, 30 је гласало за Иринеја Бачког, а 25 за епископа бањалучког Јефрема.

Изборни сабор завршен је после нешто више од три сата, а текао је, како описује извор Блица из СПЦ, „у атмосфери одговорности свих учесника“. Пре почетка рада обављено је кратко саветовање свих присутних чланова Сабора и дата су извесна техничка објашњења.

Затим је обављена Света архијерејска литургија у Храму Светог Саве, где се овог пута одржао Изборни сабор, а затим и традиционални призив Светог духа. Тај чин непосредно претходи самом СаборуЗатим се приступило гласању помоћу изборних листа, унапред припремљених и предвиђених по одговарајућем формулару. Читаво гласање се, каже наш саговорник, „одвијало веома хармонично и без икаквог застоја“.

Извор: Курир.рс