Свет

Европи ПРЕКИПЕЛО, Украјина због КЉУЧНЕ намирнице може изгубити НАЈВЕЋЕ савезнике

У Европи расте незадовољство због прилива житарица из Украјине, што би могло довести до тога да Кијев изгуби подршку својих суседа, пренео је Блумберг .

– Пољска и друге суседне земље су се сложиле да помогну у доношењу жита из Украјине на светска тржишта након што је прошле године био блокиран извоз због оружаног сукоба. Неке од ових залиха се сада акумулирају у источној Европи и угрожавају егзистенцију локалног становништва – рекли су новинари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у чланку, пољопривредници у Пољској, Румунији , Словачкој, Мађарској и Бугарској суочавају се са финансијским проблемима због ниских цена изазваних приливом украјинског жита и не могу у потпуности да продају своје залихе пре следеће жетве.

Како су приметили аутори, овај проблем, који прети да дестабилизује европска тржишта, навео је политичаре у источном делу Европске уније да сумњају у њихову подршку Украјини. А незадовољни фармери у Пољској и Словачкој, где ће се одржати избори, могу гласати за оне који одлуче да подрже свој народ, а не Кијев.

Премијери неколико земаља ЕУ затражили су 31. марта од шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да се умеша у кризу изазвану приливом жита из Украјине.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/риа