Свет

ЛАВРОВ НИКАДА ОШТРИЈИ! У сред УН поменуо резолуцију о Косову

Русија сматра да је неопходно „поново потврдити заједничке именитеље“ блискоисточног решења и зауставити претњу поновног оружаног сукоба у зони арапско-израелског сукоба.

САД грубо спекулишу на тему Украјине, покушавају претњама да привуку на своју страну земље у развоју и скрену пажњу са Блиског истока, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на седници Савета безбедности УН којом председава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Американци и Европљани грубо спекулишу на украјинском питању, покушавајући да уценама и претњама привуку на своју страну земље у развоју и тиме скрену њихову пажњу са проблема Блиског истока и других региона глобалног југа: кажу, победићемо Русију и све ће се решити само од себе- рекао је министар на седници посвећеној стању на Блиском истоку.

Русија сматра да је неопходно „поново потврдити заједничке именитеље“ блискоисточног решења и зауставити претњу поновног оружаног сукоба у зони арапско-израелског сукоба.

– Са дубоким жаљењем и забринутошћу констатујемо да палестински проблем остаје ‘ван граница’ позитивних промена. Иницирајући данашњи састанак, поставили смо задатак да скренемо пажњу на незабележени раст напетости и насиља у зони арапско-израелског сукоба. Сматрамо да је потребније него икад да се реформише споразум о „заједничким именитељима“, садржан у одлукама Савета и Генералне скупштине, да се заустави претња још једне оружане конфронтације и очисти политички хоризонт за наставак мировног процеса – рекао је Лавров.

Истовремено, министар је указао да Русија поздравља позитивне промене које су донедавно изгледале неухватљиве.

– Пре свега, успостављање односа између Саудијске Арабије и Исламске Републике Иран, уз посредовање Народне Републике Кине, напредовали су и практични планови за повратак Сирије у „арапску породицу“, на чему смо дуго радили…У великој мери захваљујући иницијативама Ријада, предузети су кораци за убрзање решавања крвопролића у Јемену – објаснио је он.

Шеф руске дипломатије је истакао и да непоштовање резолуција СБ УН представља кршење Повеље организације.

– Међу таквим резолуцијама, које саботира Запад су одлуке о палестини, о Голандској висоравни, западној Захари, косовском решењу кризе, иранском нуклеарном проблему и наравно, Минске споразуме – указао је лавров.

– Русија ће наставити да чини све да допринесе стабилизацији Блиског истока и северне Африке, да заједно са свим земљама региона и у координацији са другим савесним посредницима унапреди процес блискоисточног решавања кризе – закључио је Лавров.

 

Извор: Srbija Danas