Русија

Бежите одмах, стижу Руси

Власти неколико места у регион Харков, на североистоку Украјине, наредиле су данас евакуацију становника због напредовања руске војске.

Реч је о регион из ког је руска војска протерана, иако га је заузела још на почетку офанзиве. Међутим, оружане снаге Руске федерације прешле су сада у офанзиву у том регион И тврде да напредују.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинска војска је данас признала да је ситуација у том сектору тешка. „Ситуација је и даље тешка, али је под контролом“, написао је на Телеграму Сергиј Черевати, војни портпарол за источни фронт, преузимајући уобичајену формулацију којом се Кијев користи када његов противник напредује.

„Руси покушавају да се наметну и пробију нашу одбрану“, додао је.

Након руског напредовања локалне власти су наредиле евакуацију 37 места у округу Купјанск, важном комуникацијоном средишту. Реч је углавном о селима близу прве линије форнта, на левој обали реке Оскила.

Управа Купјанска, града који је до рата имао око 25.000 становника, препоручила је јутрос становницима да се евакуишу у смеру Харкова, главног града истоимене области, због „тешке безбедносне ситуације и интензивнијег бомбардирања“.

По картама и мапама које су се могле видети током дневног обраћања руског министарства одбране снаге Москве су на неколико километара од Купјанска.

 

 

 

 

 

 

Извор: Index.hr

Ознаке