Србија

НАШ НАЈПОЗНАТИЈИ МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИВА: Да ли нас чека најхладнија зима?

ДОК одбројавамо последње топле октобарске дане, сви се питамо каква ће бити зима која нам следи.

Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је да не постоји поуздана методологија за дугорочне прогнозе, позивајући се на своје вишедеценијско искуство и 43 године радног стажа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истакао је да је последњих година забележен тренд пораста минималних температура у Београду и то повезао с људским фактором.

– Минималне температуре у Београду имају умерен тренд пораста. Значи, ублажиле су се оне хладноће зимске у центру града, на периферији Београда нису. Зато што је Београд постао топлотно острво, градско топлотно острво. На то утичу саобраћај, грејање и све оно што човек производи својом енергијом, па загревањем ваздуха ублажава снижавање ноћних минималних температура – објаснио је Тодоровић.

Овакве атмосферске прилике повезао је и са појавом првог снега у појединим деловима главног града.

– А онда то утиче и на прву појаву снега, зато што у централним деловима града буде три степена, а на периферији буде један степен. На периферији пада снег, а у центру града ништа. Разумете? То су ти неки ситни детаљи који одлучују о томе. Али хајде да кажемо онако генерално, не може сваке године да буде озбиљна зима. У току три зимска месеца, можда буде више периода по седам или десет дана хладнијих са снегом. Некад можда буде један месец. Ретко када можда буде два месеца хладноће, па снег падне неких 30-50 цм – открио је метеоролог.

Иако, како каже, не постоји могућност прецизне дугорочне прогнозе, његове колеге се наслањају на нека правила која могу да буду корисни параметри.

– Не можемо да очекујемо у Београду сваке године јаку зиму и испод снежних покривача. Последњи такав случај је био 2012. у фебруару. Сећамо се, ја мислим сви, Сава и Дунав су се заледили. Отприлике тако, на неких десетак-дванаест година дође једна хладнија епизода, дуготрајнија, са правом зимом. А анализа, кад гледамо назад, стотина година и више, каже да сваке 21. и 22. године дође она права зима, јача него и ова што смо имали у фебруару 2012. А то би, по поновљивости тих зима, требало да буде 2026. на 2027. годину. То је нека моја груба процена и то увек морамо са резервом да узмемо. Али када бисмо узели ту неку законитост поновљивости, тако би требало да буде – рекао је Недељко Тодоровић.

Извор: Курир