Свет

Медији преносе: САДА ЈЕ ЈАСНО ШТА РУСИ РАДЕ У БАХМУТУ!

Украјинске власти биле су принуђене да пребаце у Бахмут елитне трупе, на које су рачунале у контраофанзиви, а то је довело до „стратешких трошкова“ за Kијев, тврди лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на процурела тајна документа САД о Украјини.

– Начелник украјинске војне обавештајне службе Kирил Буданов предложио је да се на две недеље пошаљу елитне јединице под његовом командом како би потиснуле руске трупе које су угрожавале путеве снабдевања. Примећено је да је генерал Буданов ситуацију у Украјини у то време описао као ‘катастрофалну’ – наводи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист напомиње да је Kијев на крају послао појачање у Бахмут.

– У битку су ушле различите елитне јединице. Ова битка… била је успешна, услед чега су успели да потисну руске снаге довољно далеко од путева, што је омогућило снабдевање војника у граду и евакуацију рањених. Међутим, то је довело до стратешких расхода за Украјину, која је настојала да сачува своје најбоље обучене и опремљене трупе за контраофанзиву која се очекује у наредним недељама или месецима – објашњава лист.

Бахмут (руски Артјомовск) се налази северно од великог града Горловке. Он је важно транспортно чвориште за снабдевање украјинске групе снага у Донбасу. За град се више од шест месеци воде се жестоке борбе.

Лист „Њујорк тајмс“ је раније објавио да су на друштвене мреже процурили поверљиви материјали у којима се описује стање украјинске армије и планови САД и НАТО-а за јачање Оружаних снага Украјине.

 

Извор: NY Times

Ознаке