Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Украјинци прешли реку Дњепар!? (ВИДЕО)

Почиње контраофанзива Кијева?

Према последњим извештајима са фронта у Украјини, украјинске снаге заузеле су позиције на источној обали реке Дњепар у јужној Херсонској области. Ради се о регији која је под делимичном контролом руских снага, због чега би се прелазак реке могао показати врло важним у будућој украјинској противофанзиви, наводи ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички безбедносно-одбрамбени „тинк-тенк“ Институт за ратне студије, али и руски војни блогери објавили су довољну количину геолоцираних снимака који потврђују украјински прелазак Дњепра на источну обалу, пише тај британски медиј додајући како су њихови војни извори потврдили „одређене маневре преко Дњепра“ у близини града Херсона.

Украјина је прошле године ослободила град Херсон од руске војске – једини главни град неке регије који је Русија успела да освоји од почетка рата у фебруару 2022. године. Руси су се тада повукли на источну обалу Дњипра.

Зашто је прелазак реке Дњепар важан?

Украјинска војска, која спроводи политику ћутања о контраофанзивним дејствима, није потврдила прелазак Дњепра, док званична Москва негира да су украјинске снаге прешле на источну обалу реке.

Уколико су извештаји да су украјинске снаге заузеле позиције на источној обали тачни, то би се могло показати врло значајним у будућим покушајима Кијева да протера руске снаге. Наиме, украјински напредак у том подручју би у будућности могао да осигура копнени коридор према полуострву Криму, који је Русија анектирала 2013. године.

Војни стручњаци упозоравају да би маневри украјинских снага у подручју непосредно уз реку, на територију обележеном каналима за наводњавање и другим воденим препрекама, били и те како тежак задатак. Било какво украјинско напредовање додатно би закомпликовала чињеница да руске снаге имају значајну предност у ваздуху.

Званични Кијев и украјинска војска већ неко време јавно говоре о припремама за велику противофанзиву, али не откривају кад и где би могла да буде покренута.

Све до пре неколико дана источна обала реке Дњепар у Херсонској области била је под контролом руских снага, при чему је широка река служила као природна баријера између зараћених страна. Ослобођени град Херсон се налази на западној обали Дњепра.

Наталија Хумењук, портпаролка команде „Југ“ украјинске војске, није желела ни да потврди нити да негира извештаје да су украјинске снаге заузеле позиције на источној обали.

За украјинску телевизију рекла је тек да се „тежак посао наставља“, додајући како војна операција захтева „информацијску тишину све док ситуација не буде довољно сигурна за наше снаге“.

У међувремену, проруски званичник регије Херсон Владимир Салдо, којег је поставила Москва, рекао је како украјинске снаге „нису заузеле позиције на левој обали Дњепра у близини Олешкија или било ког другог мјста“.

 

Извор: Srbija Danas