Свет

ОВАЈ ПОАТУПАК РУСИЈЕ САМО ЈЕ ПОЧЕТАК! Следи разарање Европе!?

Русија ће НАТО поставити на његово место уз помоћ Искандера и Сармата, пишу аналитичари кинеског издања „НетЕасе“.

Односи између Москве и земаља војног блока настављају да се убрзано погоршавају. 2023. почела је узнемирујућим вестима- НАТО је одлучио да пошаље тешке тенкове у Украјину, а сама Алијанса је прихватила Финску, земљу која има заједничку границу са Русијом.

Оба догађаја изазвала су љуту реакцију руских власти. У почетку је Руска Федерација упозорила да ће Русија, ако Запад подигне улог у конфронтацији, одговорити истом мером. Ове поруке су игнорисане, па је Москва прешла са речи на дела.

„Руска страна је одмах предузела акцију. Да би се супротставила НАТО-у, Москва је недавно бацила „шок бомбу“, дајући Алијанси лекцију. Сада ће се руско тактичко нуклеарно оружје појавити у Белорусији у близини граница Пољске и балтичких земаља“, наводи се у чланку.

Аналитичари из Кине су констатовали, да је распоред снага у Европи почео да се брзо мења. Док НАТО појачава притисак на Русију са севера, сама Русија повећава притисак на Алијансу дуж источних граница, а став Москве је изненађујуће чврст – време је да се Алијанса повуче, како је недавно изјавила представница руског министарства спољних послова, Марија Захарова.

Истовремено, очигледно је, да се Запад неће ограничити само на улазак Финске у НАТО. Вероватно је, да ће ускоро војни блок почети да размешта ракете и друго оружје, које прети Русији на својој територији. То значи да је размештање нуклеарног оружја Москве у Белорусији само почетак, пишу аутори.

„Убудуће, Русија ће наставити да врши притисак на балтичке земље, да уравнотеже претње које представља Финска. Русија може да распореди додатне тактичке ракетне системе Искандер, окружујући њима Естонију и Литванију, или да организује нове рунде пробних лансирања најмоћније нуклеарне ракете на свету, Сармат.

Генерално, ситуација у источној Европи ће још више ескалирати, због чега дефинитивно не вреди чекати побољшање односа Русије и НАТО-а, чак ни са окончањем украјинског сукоба, упозоравају стручњаци.

 

 

Извор: Wебтрибуне

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2023.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930