Свет

ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ УГЛЕДАЛИ СВЕТЛО ДАНА! Лоше вести за Украјину

Фото: Јутјуб

Строго поверљиви документи Пентагона који су процурили на друштвеним мрежама показују песимистичан амерички поглед на ратно стање у Украјини.

Документи наводно приказују украјинске проблеме са оружјем и противваздушном одбраном и предвиђају да ће у наредним месецима доћи до застоја у рату, пише „Си-Ен-Ен“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Документи који изгледа да датирају из фебруара и марта, детаљно описују војне недостатке Украјине док се Кијев припрема за пролећну контраофанзиву.

Неколико поверљивих докумената упозорава да ће украјинска противваздушна обрана средњег домета за заштиту трупа на првој линији бити „потпуно исцрпљена до 23. маја“, што сугерише да би Русија ускоро могла да има ваздушну надмоћ и да би Украјина могла да изгуби способност прикупљања копнених снага у контраофанзиви.

Документи такође истичу проблеме са руском војном офанзивом, предвиђајући да ће резултат бити застој између две стране у догледној будућности.

„Жестока руска кампања исцрпљивања у региону Донбаса вероватно иде у ћорсокак, осујећујући циљ Москве да ове године заузме цео регион“, наводи се у једном од поверљивих докумената.

Званичници упознати са ситуацијом рекли су за „Си-Ен-Ен“ да се чини да су документи део дневног обавештајног брифинга припремљеног за високе лидере Пентагона, укључујуц́и генерала Здруженог штаба генерала Марка Милија.

Документи откривају велике украјинске проблеме

Документи откривају да је америчка обавештајна служба наводно у фебруару упозорила да Украјина можда неће успети да прикупи довољно трупа и оружја за своју планирану пролећну контраофанзиву, и да би она могла да буде „пуно мања“ од циљева које је Кијев задао – поновно заузимање територија које је заузела Русија, пише „Гардијан“.

У документу, класификованом као „строго поверљиво“, на који се позива „Вашингтон пост“, наводи се да се Кијев суочава са значајним „недостацима у стварању снага и одрживости“ и да ће стога вероватно остварити само „скромне територијалне добитке“.

Документ је снимак ситуације са почетка фебруара и нејасно је колико је Украјина, уз подршку држава чланица НАТО-а, успела да надокнади недостатке од тада.

Други документ од 23. фебруара, у који је „Гардијан“ имао увид, описује напредак изградње 12 „борбено веродостојних“ нових бригада за вођење контраофанзиве, опремљених са 253 тенка и око 1.500 других оклопних возила различитих типова.

Три бригаде требало је да формирају сами Украјинци, док је преосталих девет требало да буде формирано уз помоћ САД, савезника и партнера.

Планиране бригаде биле су далеко од спремности у време израде докумената, а пет је тек требало да започне обуку.

Шест бригада је имало половину или мање опреме која им је била потребна.

Затегнути односи

Документи који су процурили такође су открили затегнуте односе са савезницима и партнерима, укључујући и неке за које се чини да су више наклоњени Москви.

Један од докумената, извучен из обавештајних извештаја ЦИА, показује да је мађарски премијер Виктор Орбан описао САД као једног од три главна противника његове странке „Фидес“ на седници политичке стратегије 22. фебруара.

Дебата је одржана на састанку посланичке групе „Фидеса“ у Балатонфиреду.

Провладин извор у Будимпешти тврди да Орбон није навео САД већ Бајденову администрацију као највећег противника, додајући да је то „важна разлика“.

 

Извор: Б92