Свет

ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА СВЕ! Ово су детаљи тајних aмеричких докумената, шок за обе стране

Тајни документи америчких обавештајаца недавно су процурили у јавност, а готово сваког дана амерички медји откривају нове информације. Тако је свет сазнао да Америка шпијунира како савезнике, тако и непријатеље, али и лидере других држава међу којима је Володимир Зеленски. Ово је пет највећих открића из тајних докумената Пентагона.

Неки од докумената, за које амерички званичници кажу да су аутентични, откривају размере америчког прислушкивања кључних савезника, укључујући Јужну Кореју, Израел и Украјину. Други откривају степен до којег су САД продрле у руско Министарство одбране и руску плаћеничку организацију Вагнер, углавном путем пресретнутих комуникација и извора, који би сада могли бити у опасности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шпијунирање Зеленског

Један документ открива да су САД шпијунирале и украјинског председника Володимира Зеленског. То није изненађујуће, рекао је извор близак украјинском председнику, али су украјински званичници дубоко фрустрирани због цурења информација.

У извештају америчке обавештајне службе наводи се да је Зеленски крајем фебруара „предложио удар на руске локације у Ростовској области користећи беспилотне летелице, пошто Украјина нема оружје дугог домета способно да досегне толико далеко“.

С тим у вези, у другом обавештајном извештају се наводи да би Кина могла да искористи украјинске ударе на циљеве дубоко у Русији „као прилику да постави НАТО као агресора и да може повећати своју помоћ Русији ако оцени да су напади значајни“.

Процене о жртвама

Према једном од докумената, руске снаге су у фебруару имале између 189.500 и 223.000 жртава, укључујући чак 43.000 војника погинулих у акцији. Украјина је, у међувремену, претрпела 124.500 до 131.000 жртава, са до 17.500 погинулих у акцији, наводи се у извештају.

Упитан о информацијама које круже на Твитеру и Телеграму, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је за ЦНН да „нема ни најмање сумње у директну или индиректну умешаност Сједињених Држава и НАТО-а у сукоб између Русије и Украјине“.

Украјина остаје без муниције

Даље, амерички обавештајци сугеришу да би украјинска противваздушна одбрана могла да остане без ракета и муниције у свега неколико недеља.

У једном од докумената од 23. фебруара, који има ознаку „поверљиво“, до детаља се наводи како ће украјински ПВО систем С-300 потпуно утихнути до 2. маја, уколико настави истим темпом да буде коришћен.

Украјински противваздушни систем Бук, на који се украјинска војска ослања, уз С-300, могао би да се истроши до половине априла, док би противваздушне јединице на првој линији фронта могле да буду „тотално смањене“ до 23. маја.

Руски ловци и бомбардери добијају све већу могућност да нападну украјинске снаге, што би могао да буде изазов за Кијев, сугерише се у тајним документима.

Вагнер шири пипке

Огромно цурење информација такође открива да продор САД у руско Министарство одбране и плаћеничку организацију Вагнер прави значајан проблем за Кремљ.

Велики део информација о Русији прикупљен је путем пресретнутих комуникација, што је изазвало забринутост да би Руси сада могли да промене свој начин комуникације како би боље прикрили своје планирање.

Истовремено, на тапету се нашла и руска плаћеничка група Вагнер, која има све већу улогу у рату у Украјини, али покушава и да прикупи савезнике широм света.

Награда за уништење НАТО тенкова

Поверљиви документи америчких обавештајних служби, такође откривају да је руским војницима обећан бонус ако оштете или униште тенкове НАТО-а у Украјини.

У документима је наведено да је то „резултат иницијатива осмишљених да помогну руским војним јединицама и ојачају њихов морал док се боре за освајање територија на истоку Украјине“.

„Видео снимци уништавања тенкова били би широко дистрибуирани како би се смањило самопоуздање Украјине и Запада и руске трупе увериле у своју способност да надвладају ово ново оружје“, наводи се у документима.

Чланице НАТО-а донирале су Украјини стотине борбених тенкова у покушају да преокрену ток рата с Русијом.

Очекује се да ће још 160 тенкова „Леопард“ немачке производње стићи у Украјину пре нове контраофанзиве, за коју се верује да ће почети током пролећа.

Званични Кремљ навео је да су документа „изузетно занимљива“, док су савезници Америке забринути због чињенице да су овакве информације доспеле у јавности.

У међувремену, ФБИ је покренуо истрагу о цурењу и обећава хитно „решење проблема“.

 

 

Извор: Курир