Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОБРАТИО НАЦИЈИ! Кроз седам дана излазимо…

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са политичким представницима Срба са Косова и Метохије.

Председник је најавио велико обраћање на Велики четвртак или петак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разговарали смо о безбедносној ситуацији која је тешка, оценио је он.

– Незадовољство и бес нашег народа достиже врхунац. Ја сам се данас повукао и договорили смо се да заједнички наставимо да радимо у наредних 7 дана, да бисмо могли да изађемо са заједничким саопштењем о свим предстојећим догађајима. Разговараћемо у Рашки следећи пут, до њега морамо да договоримо заједничку платформу.

Једна од тема је тема даљег економског развитка наших људи на КиМ.

– Како да обезбедимо више посла за људе.

– И људи са севера и југа су показали велики бес и љутњу како на власт у Приштини, тако и због ћутања међународне заједнице. Морамо да покушамо да пронађемо нека решења, како би они могли да живе лакше и мирније. Наравно да су посебно резигнирани због хапшења Срба. То је покушај чишћења севера Косова од свих који ће једног дана моћи да се супротставе. Плашим се да неки људи нису разумели шта је то што се дешава на КиМ. Суштина је у формирању ЗСО, и престанак угрожавања безбедности српског становништа – рекао је Вучић.

Осврнуо се и на јучерашње догађаје.

– Јучерашњи напади, држање на прелазу тренера спортског клуба, малтретирање, па привођење председника и директора клуба… Наша деца не смеју да буду у систему Србије, они су терористи…

– То је 21. век, то је демократија за коју „Фридом хаус“ каже да је највећа демократија на Балкану. Духовито, нема шта – рекао је председник.

– Увек смо били јединствени и даље ћемо бити јединствени – рекао је Вучић.

Питања новинара

Сраман текст који правда бомбардовање РТС-а

– Ја сам крив јер на све морам ја да реагујем, неће нико да се замера никоме. Текст је ужасан, грозан, језив, сраман, бестидан. Треба га прочитати свима да виде какво бестиђе би да влада у Србији. Они који правдају бомбардовање и убијање. Добро је да такви текстови постоје, да људи могу да виде са ким имају посла. Само је требало да се реагујем. Нико ме није питао, ја нисам био у земљи. Ја сам крив због ћутања – рекао је Вучић.

Случај Драгана Вучићевића

– Вучићевић је успео да оголи лажи и лицемерје значајног дела лажи српске елите – измучене јавности које не знају шта би од притисака са којима се суочавају. Од свих њих, у затвору је завршио само Вучићевић. Он је показао да је лаж кратког даха. Ја сам делимично спреман да учествујем у иницијативи да новинари имају право да изнесу увреде и да се то декриминализује. Замислите колегу који га је чудио и желео да новинар заврши иза решетака. И у првостепеном случају је осуђен зато што је неки, блага реч је да кажем кретен, али најтачније силеџија који би да силује жене и ћерке чланова СНС-а, тај неки из Трговишта, њега је Вучићевић назвао лудако, и онда је он осуђен због тога. Извините, али нешто са нама ту ипак није у реду. Ја мислим да би било добро да новинари буду ослобођени, и да за њих дође до декриминализације дела увреде. Можете да ме вређате на било који начин, али не можете да кажете да сам украо паре кад нисам. Вучићевић се изборио за све оно за шта они нису – рекао је председник.

Понош напао СПЦ

– Што се НАТО стручњака тиче… Дали смо не само 5, него много више милиона за Храм. Да се они питају никада ништа не бисмо дали за Храм. Ја зато нисам случајно рекао да га је ова власт суштински урадила, да смо дали много више него сви други зајендо. Кажете народне паре – и раније су биле народне паре, па их није било. Није их било јер сте се ви њега обогатили, а за народ није било ништа – ни за цркве ни за стадионе, ни за болнице, ни за пруге… – рекао је Вучић коментаришући изјаву Здравка Поноша који је негодовао због издвајања новца за Храм Светог Саве и срамно напао на Српску цркву коментаром „то је иста тарифа за ћутање цркве и навијача –  тарифа је тарифа, профит је профит“.

– Дашањи општи закључак је био да имамо огромну подршку од Н1, то је громогласно поздрављено од људи. Ја нисам био задовољан оним што сам предочио, људи су тражили нешто много више и снажније, и сам сам одустао од тога. Закључак је да се Срби налазе у ужасно тешкој позицији збиг стравичне репресије коју спроводи Куртијев режим уз ћутање или прећутно одобравање многих западних сила. У наредних седам дана, договорићемо се и изаћи са јединстевним мерама. До сада смо увек били јединствени упркос притисцима споља и вашој великој „подршци“ и тако ће и да остане. Верујем да ће те мере пред Васкрс бити макар социјалне и економске добре. Мере које ће да обрадују све Србе на КиМ и да ће бити важне. Да ће бити важне, суштинске, а што се тиче политичких мера оне никада не могу бити једноставне и лаке – са једне стране морате да чувате главе тим људима, а они траже оштрију реакцију. Зато морамо да имамо више времена да бисмо могли добро да се разумемо и да бисмо могли да будемо јединствени – рекао је Вучић.

О изборима на КиМ

– Ви то очекујете да вам кажем да ћемо да уђемо тенковима, а ако вам не кажем, онда ћете да кажете да немамо план – реаговао је председник на питање о коментару Вљосе Османи о томе да ће на северу КиМ избори бити одржани.

– Не пада ми напамет да говорим шта ћемо да радимо, о томе ћу да разговарам сас народом. Она каже – организоиваћемо изборе на северу – за 2% становништа у Косовоској Митровици, за 0,2% у Звечану, за 0,9% у Лепосавићу и 1,1% у Зубином Потоку… У Косовској Митровици ни једниг лажног Србина нису нашли, ни њиховог егента, ни лудака локалног нису нашли, никог. Имате изборе где ће да доведу ид Јужне Митровице лажно пријављене у Северној Митровици да галасају, и изабраће и нашта то личи? То је план А ваљда, да њих 1% управља са 98% људи. А план Б би им био ваљда да убију све Србије. Тај план Б им се неће остварити. Што се плана А тиче – како би рекао Фридом хаус каже да су они су најуспешнија демократија у Европи, Курти каже да су најважнија НАТО земља, они све демократски раде, то је милина – 1% управља са 98% људи који не желе ни да их виде. Милина од демократије. Окупација у 26 слика. Ако је то циљ – у реду. Између осталог смо и о томе разговарали данас и разговараћемо у наредних 7 дана, али да онда цео свет види шта се дешава и да ништа више од нас не траже. Кажите нам – „Аљбин Курти је градоначелник Северне Митровице јер је добио 1% гласова. Тако та демократија и заштита људских и националних права функционише. У Зубином Потоку исто тако. Милина. Сликом и речи – окупација у 26 слика. Овима са Запада да кажем да се не фолирају више када питају зашто не учествујемо у изборима. Зато што је учешће у изборима било услов Бриселског споразума, али тек пошто се формира ЗСО. А они су већ 3 или 3 пута учествовали у изборима, а ЗСО и даље нема. Немојте то да ми представљате, шта је старије кокошка или јаје, јер смо овде имали већ 4 јајета, само кокошке нигде није било. И сви се праве да не знају шта се дешава, немојте да се правите наивни сви. Нико не зна шта пита, и нико не зна шта се догађа. Погазише све око таблица, шта год да предложимо ништа неће прихватити. Шта год да постигнемо, за њих не важи никакав договор. Мисле да могу да малтретирају Србе докле год хоће. Нема проблема, сад ћемо да видимо како ће то да изгледа. Ми смо се све време трудили да нормализујемо све и да будемо добри. Сада ћемо да видимо шта ћете ви да урадите против наших одлука – навео је Вучић.

Како каже похапшени су сви који су показивали храбрости на северу Косова, а сада су кренули и на југ.

Како каже 30 бедника раде против своје земље и свог народа.

– Та врста опесије говори, ја сам прво мислио да се шалим, али они ако мене немају на насловној страни не могу да продају своје 4,5 хиљаде. Ако нема неке мржње и лажи према мени. Они су објавили да сам ја варао у Нишу са својим измишљеним кумом на техничким прегледима. Јел сте ви људи нормални? Не пада ми напамет – ја само морам да кажем да немам таквог кума, да  нисам био у Нишу на техничком прегледу… Коме да говорим кад сви морају да докажу да су велики и успешни када мени опсују мајку. Није ми то проблем, само размислите да ли тиме штетите својој земљи – рекао је Вучић коментаришући пшитање о томе колико се често налази на насловним странама опозиционих медија.

Закључио је да ћемо имати тешку недељу пред нама. Морамо да се бавимо припремом одговора, рационалних и разумних.

Њихова једина жеља је да Срба на КиМ не буде.

– Моја порука за њих је да се то неће догодити. Срба на Косову ће бити. То је њихов дом, то је њихова отаџбина, тако је било, тако ће и бити – закључио је Вучић.

 

Извор: Новости.рс

 

Ознаке