Свет

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА, 40.000 ПОЛИЦАЈАЦА ЈЕ У АКЦИЈИ: Свет обилазе драматични снимци (ВИДЕО)

У Француској су се немири проширили на веће градове током треће ноћи протеста. Полиција саопштила да је ухапшено најмање 667 особа.

Француски председник бори се да обузда растућу кризу изазвану полицијском пуцњавом током које је погинуо тинејџер алжирског и мароканског порекла који није зауставио аутомобил.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Четрдесет хиљада полицајаца распоређено је широм Француске.

У Нантеру, радничкој западној периферији Париза где је у уторак убијен 17-годишњи Нахел М. демонстранти су палили аутомобиле, поставили барикаде на улице и гађали полицију.

Демонстранти су исписали „Освета за Нахела“ на фасадама зграда, а елитна полицијска јединица распоредила је оклопно возило, пренео је Ројтерс.

У центру Париза опљачкана је продавница „Нике“, а 14 људи је ухапшено.

Још 16 људи ухапшено је са украденим предметима након што су разбијени излози дуж трговачке лице Риволи, саопштила је париска полиција. Полиција је у четвртак увече саопштила да су се полицајци суочили са новим инцидентима у Марсељу, Лиону, Поу, Тулузу и Лилу.

Видео снимци на друштвеним мрежама показују бројне пожаре широм земље, укључујуц́и и аутобуску станицу у предграђу северно од Париза и трамвај у источном граду Лиону.

У Марсељу полиција је испалила сузавац током сукоба са омладином, објавио је лист „Провенс“.

Локални тужилац је рекао да је приведен полицајац под формалном истрагом због убиства и да је задржан у притвору.

Јавни тужилац сматра да у том случају законски услови за коришћење оружја нису испуњени, рекао је тужилац на конференцији за новинаре.

У француском граду Кламар, јужно од Париза у региону Ил де Франс, од синоћ па до 3. јула уводи се полицијски час од 21 сат до шест сати ујутру, саопштиле су локалне власти.

Полицијски час има за циљ успостављање реда након немира који су избили раније ове недеље, пошто је полиција убила тинејџера који није зауставио аутомобил, у париском предграђу Нантер, објавиле су власти на Твитеру, преноси Ројтерс.

Извор: Танјуг