Србија

РХМЗ УПОЗОРАВА НА ГРМЉАВИНСКЕ НЕПОГОДЕ: На снази црвени метеоаларм, ови делови земље су на удару

Фото: Pixabay.com

У Србији ће данас бити умерено до потпуно облачно и свежије, местимично с кишом и пљусковима са грмљавином, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

На истоку, југу и југозападу Србије локално се очекује олујни ветар праћен градом и великом количином падавина за кратко време.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ветар ће бити слаб и умерен, северозападни, у зони пљускова јак и олујни. Најнижа температура биће од 17 до 21, а највиша од 23 на западу до 31 степен Целзијуса на истоку и југоистоку Србије.

Данас је упаљен црвени метео аларм, и то на подручју источне, југоисточне Србије и Косова и Метохије због јаких грмљавина, пљускова али и јаког ветра.

РХМЗ упозорава да ће током дана услови за грмлјавинске непогоде бити на истоку, југу и југозападу землје. У зони јаких плјускова пашће 20 – 30 мм за кратко време, локално и више, а олујни ветар краткотрајно ће бити јачи од 20 – 25 м/с.

На притокама Јасенице, Кубршнице, Млаве и Пека могући су краткотрајни већи порасти водостаја бујичних водотока са мањим локалним изливањима.

Прогноза за наредна три дана

Недеља

Променљиво облачно, на северу Србије углавном суво, а краткотрајна киша и пљускови са грмљавином очекују се јужно од Саве и Дунава. Ветар слаб до умерен северозападни. Најнижа температура од 15 до 20 степени, а највиша од 24 до 28 степени.

Понедељак

У већем делу претежно сунчано, осим на истоку Србије, где се уз више облачности и даље очекују падавине. Ветар слаб до умерен, северни и северозападни. Најнижа температура од 14 до 18 степени, а највиша од 26 до 30 степени.

Уторак

Претежно сунчано и топлије. Ветар слаб, променљив. Најнижа температура од 12 до 18 степени, а највиша од 27 до 31 степен. Крајем дана на северу Србије уз локални развој облачности појава пљускова са грмљавином.

Извор: Курир.рс