Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАРОДУ: Курти по сваку цену жели рат, нећемо дозволити малтретирање

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности из зграде Генералног секретаријата председника Републике, где је говорио о свим актуленим темама, првенствено дешавањима на северу Косова и Метохије.

Одговори на питања новинара

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је рекао да Србија нема проблем сарадње са Еулексом и позвао их да дођу у Београд и да полиграфски испитају кога треба.

– Не знају они где је лево, имају само задатак да штите тзв. косовску државност. Баш њих брига што су Срби претучени. Бесмислен је такав разговор. Сваки кризни дијалог је „Вучићу попусти“, немам више шта да попустим, урадио бих али немам где више, немам шта да попустим. Да ли ћу да се појавим или не, о томе ћу да одлучим, али дијалог са Куртијем је непостојећи дијалог. Тај човек жели рат, жели рат по сваку цену. Има заштиту, лажу кад кажу да нема. Ја сам председник људима на КиМ и целој Србији, не дам више да их шиканирају и малтретирају, лепо ви то решите са вашим чедом, помилујте га по глави, а мене обавестите кад сте завршили свој посао.

Упитан о Црној Гори и понуди да Дритан Абазовић и Јаков Милатовић буду посредници у разговору са Приштином, Вучић је рекао да безобразлук нема границе и да је нама отет део територије.

– Маните се домаћинства, није нама ни до вашег мора, ни планина ни било чега. Нама то да неко каже, ми бисмо рекли да поштујемо интегритет Црне Горе. А то што ви не поштујете територијални интегритет Србије, тиме не морате да се хвалите. Не треба мени столица, могу и да стојим, само да има добре воље за разговором.

– Што се тиче Бриx и ЕУ то остаје питање за будућност. У време док сам ја председник, Србија ће бити на европском путу. Чињеница је да до краја мог мандата Србија неће постати чланица ЕУ, јер нас не желе. Плате су ниже за 20 евра, пензије су више за 20 евра него бар две земље ЕУ. Бриx данас има 3 милијарде и две стотине милион становника, комплетни тај колективни запад је тешње повезан, то су много ближе везе него што су у Бриx, значи они морају прво да реше да ли желе да буду тешње повезани, ако то реше имаће велику будућност. Ако Бриx приступе Индонезија која је најавила подношење захтева, Емирати, Саудијска Арабија, Египат, Етиопија, буде ли и Нигерије и још једна земља Магреба, Латинске Америке, евентуално и Бангладеш, Иран, онда се мапа света драматично мења. То што нама данас не изгледа тако, за 20 година ће ствари стајати сасвим другачије.

О поплавама у Србији

Председник је истакао да од Владе Србије захтева одговорнији приступ о решавању поплава.

– 2014. смо имали у 70 општина поплаве, 63 општине сам тада обишао. И то није 10 минута сам био и отишао. Разговарајте са народом, немаш шта Благојевићу да радиш у Београду. Сви на терен, од премијерке до других. То је мој захтев, не моја молба. Министарство финансија да издвоји новац, да се санирају штете, да народ види да сте са њима. Ја ћу изаћи у пар општина, али то је ваш посао, ја морам да се бавим питањем Косова и Метохије. Молим грађане да се посветимо раду, да гурамо земљу напред, јер ви знате да ми у овој економској борби имамо тег на леђима, а то је ситуација на КиМ. И опет не само да се тркамо, већ да и оне који тај тег немају успешно побеђујемо. Мислим да су све ово што сам рекао разумне и рационалне ствари, а сад господо са запада изволите. Србија је некада била шака зоби, али више нисмо шака зоби д анас свака врана позоба како је замислила. Ови стручњаци што ме зивкају сваки дан – решите проблеме са вашим чедом Аљбином Куртијем па ме позовите.

О ситуацији на КиМ

– Желео сам да се обратим на посебан начин, пре свега по питању ситуације на КиМ, а имаћу још једну малу замерку Влади Србије везано за поплаве и даљи економску помоћ. Јуче су брат и сестра Дара и Кристијан у селу Житковац, општина Звечан нападнути од стране тзв. косовске полиције. ристијана су ударали по телу, Дару су вукли по земљи. Када је дошла њихова мајка Марија, са којом са јутрос разговарао и која је сва уплакана била, затекла је како јој сина држе на коленима на земљи, ћерку босу,која је од стреса неколико пута колабирала. Такозвани полицајци су рекли да су заустављали све са кацигама и капама деца од 15 и 17 година, возила су квад, а они су мислили да су озбиљни терористи па су решили да се обрачунају са том децом, као у филмовима. Они имају и мањег брата, можете мислити у каквом је стресу та породица.

Председник указује на чињеницу да ниједан Албанац није повређен од почетка године. Додаје да је било „завађица“ када су прелазили мост у Косовској Митровици, али да ниједном није било озбиљнијих повреда нити организованог сукоба.

– Колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и одговоран партнер западним силама, налазимо се на европском путу, никада нас нису на такав начин посматрали. Уколико не би служили по њиховом, увек би ми били кривци па макар никакве кривице немали. Стефан и Милош су упуцани у Готовуши од стране Куртаја. Када неко жели да пуца на Бадњи дан и рани двоје деце, претпоставља се да неће скоро изаћи из притвора. Тај човек је у тобожњем кућном притвору. Када неко жели да пуца на Бадњи дан, претпоставља се да тај неће изаћи из притвора, али тај човек је у тобож кућном притвору. Милан Делевић је упуцан на бистричком мосту 21. марта. Метак је тада окрзнуо и Душана С. Такође су пБуцали на Милана Јовановића (39) док је носио шерпе и лонце. Нема истраге по питању пуцања на Драгишу Гаљака. Не постоји ниједна полиција у свету која такво дело не гони по службеној дужности. Тог истог дана ухапшени су Радош Петровић и Душан Обреновић за кривично дело за тероризам, а да људи ништа нису урадили Ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић су ухапшени а да ништа нису урадили. У разговору са представницима НАТО-а, они ми лично кажу да знају да ти људи нису ништа урадили. Свакога дана смо молили и питали за те људе. Када су приведени у Приштини, једно лице било је тешко испребијано. Готово унакажен.

Председник је додао да сада зна да Курти има подршку неког са запада.

– Јуче сам имао пет разговора са страним представницима. У Еулексовом извештају је испоштована само бирократска форма“. Знате ли какав је извештај до којег се дочепала канцеларија за КиМ, Еулексов? Када их питање зашто држите те људе, зашто дозвољавате, они кажу ми то пажљиво пратимо. У том документу не пише ништа. Исписали су нам шта пише у 4 члана тзв. приштинских закона и појма немају. Испоштовали бирократску форму и баш их брига за Србе. Ухапсили су Спасића и Влашковића због тобожњег напада на новинаре. Погледајте шта они раде Курти креира криминалну ситуацију у којој малтретира све грађане српске наионалности. Мислио сам да то ради сам, сада знам да има подршку појединих земаља запада. Доводи неке безвезњаковиће који никакав легитимитет немају са 1 одсто у Лепосавићу. Доведу болументу својих новинара да тамо провоцирају људе. Спасић пушта музику дечко, ради хонорарно у болници. Усудио се да каже омиљеном новинару Аљбина Куртија да склони телефон, а пипнуо га није. Зато је ухапшен и одређен му је притвор. А Еулекс „помно прати“. Лажови једни, једино што хоћете да пратите је како Срби да буду протерани. ЕУЛЕКСУ смо упутили понуду, написали смо им у последњем пасусу „полицијски службеници МУП-а који су ухапсили наведена лица, спремни су да буду полиграфски тестирани“. Дакле ми њима нудимо, дођите у Београд, ми вам дајемо људе које су ухапсили, ако прођу полиграф на питање ко су они, питајте их где су их ухапсили, па известите светску јавност лажемо их или не. Али не интересује их.

Како даље истиле, Куртијеви специјалци који су прешли административну линију, говоре да су брали печурке, а имају добар третман, пију сок и једу колаче.

Вучић се потом захвалио на Италији која има балансиранији став него раније.

– Републици Италији заиста хвала што ми се чини да разумеју каква је ситуација, имају балансиранији став него што ми се чини да је то било раније. Ово остало, боље да их не помињем.

– Кажете за Лунета да је озлоглашени вођа криминалаца са севера Косова, такође Божовића, а сумњиче се за „тежак злочин“, да су били испред изборне комисије када су они дивљали и желели да уђу, а шта су урадили, ништа – бацили петарду. Како изгледа западни модел лажи о Србији? Подсетићу вас на воз – шта је био проблем са возом. Писала је на њему једна одвратна реч „Србија“, а не сме да пише Србија, и што су унутра биле фреске Белог анђела осликане у једном од вагона – тежан злочин. Он није дошло ни до 30 км од административне линије, али је о томе писало као да смо ушли са 5000 тенкова. Ово је само пример како то раде. А када су кренуле барикаде због хапшења нашег народа, шиканирања и малтретирања, онда је главна вест била да је неко бацио шок бомбу на Еулекс, и онда ми три дана слушамо глупости о петарди. Ви упуцавате, хапсите људе, убијате бога у њима, па ником ништа. Шта ви хоћете, кога лажете? Јел тако вршите мониторинг ? Јесте га тако вршили и у Македонији? Оружана побуна Албанаца у Македонији 2001. године. Како крене истог секунда се јављају Солана и Фејт и обезбеђују примирје. Фејт позива да се амнестирају сви побуњеници, убили 75 припадника безбедности и сви су амнестирани. Срби који седе мирно, које ви увучете, не можете да извучете из притвора месецима. Али су они криминалци, зато што су Срби. Тако се води хибридни рат против Србије, и на западу и у Београду, да се врши додатна криминализација Срба са севера, да некоме не би пало на памет да тражи заштиту за те људе. Посебно су вође Срба увек криминалци. И онда правите погодно тле, и онда ово можете да радите. Ја вас питам шта је оптужни акт против ових људи. Кажете Луне криминалац. Криминалац ти тата, и теби Свећија и теби Курти, срам вас било! – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да наши органи никада нису прешли административну линију, а да ако се то деси, неће се враћати.

– Све је дозвољено Куртију. Руководе се политиком тзв. свршеног чина. Шта год ми урадили, колико год били фини и конструктивни, трудили се да поправљамо позицију, проналазили решења, суштински никада нам неће помоћи. Ни око чега. Увек ће нам на крају рећи „па не можемо ми да заустављамо, то је суверена држава Косово, не можемо да заустављамо њихове акције“. Па што сте ту? Све с екод њих своди на то а не постоји Повеља УН и не постоји Резолуција УН када је у питању Србија, на коју се тако грозничаво прозивају када је у питању Украјина. Ја сам себе изложио лично свему када о овоме говорим, немам снове, распршили су их у парам-парчад. Србија ће и оваква и онаква морати да буде крива.

– Сигуран да сам су ствари доведене до краја, разговарао сам са очајним представницима Срба, људи би да сачувају мир, али не знају како. Сигуран сам да ће водити активне потезе, Видовдан је важан дан у српској историји. На Видовдан ће Срби на миран начин предузимати кораке на путу за своју слободу. Ми више никога ништа нећемо обавештавати, осим оног у складу са Резолуцијом 1244. Трудићемо се да сачувамо мир, али упозоравамо све оне који би да иселе Србе са севера КиМ да се то неће догодити. Нека размишљају или нека тврде да је у питању блеф, потпуно ми је свеједно. Што се тиче нашег политичког понашања, сасвим је бесмислен разговор са човеком који никада није хтео да разговара. И немамо о чему, све док ухапшени Срби не буду пуштени, док не повуку ове бесмислене норме. Има да пуштате ухапшене Србе, да одредбе да не пуштате камионе са робом, да некога изгладњујете, то вам неће вам проћи. А то је кршење и ЦЕФТЕ и свих могућих споразума. Бесмислено је док лажни градоначелници не дају оставке и не повуку се са севера КиМ. Да ли ћемо технички да се појавимо на неком разговору, о томе ћу вас обавестити 24 сата раније. Али од тог посла нема ништа, а технички то је питање наше тактике – рекао је председник и додао:

– Ситуација је веома компликована и сложена, наш народ је под жестоким ударом убица, лопова и превараната. Довољно добро знам колико смо мали у односу на НАТО земље, знам да наша политика мора да буде развој и економски напредак, али сам и довољно свестан колико је опстанак нашег народа угрожен. Све смо урадили, све смо дали од себе и буквално су нас згазили покушавајући да нас праве идиотима. Ево само погледајте овај ЕУЛЕКСОВ извештај о мониторингу, овом оловком бих гађао свакога ко је довео тај ЕУЛЕКС и ко је тражио да они дођу, а зна се који су то стручњаци урадили.

Извор: Курир.рс