Србија

ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: Детаљна прогноза до краја јуна, нагла ПРОМЕНА многима неће пријати – ОВА ГРУПА ЉУДИ НА УДАРУ!

Termometar
Фото: Pixabay.com

После обилних киша коначно нам стиже право летње време, те ћемо након потопа од понедељка имати делимичну стабилизацију времена. Према најавама РХМЗ од понедељка се очекује претежно сунчано и осетно топлије. Максималне температуре почетком неделје биће око 30 степени, а од среде до петка понегде ће достићи и 34 подеок.

Иако једва чекамо период лепог времена, према прогнозама, не треба баш много да се радујемо, јер нам опет следи нови обрт… И тако, обрт за обртом… како ћемо све то поднети физички и ментално?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према званичним најавама РХМЗ киша полако престаје сутра, стабилизација времена се очекује од недеље.

– Од понедељка претежно сунчано и осетно топлије. Уз локални развој облачности, појава краткотрајних плјускова са грмљавином биће ређа и очекује се у уторак (20.06.), као и крајем седмице. Максималне температуре почетком недеље биће око 30 степени Целзијусових, а од среде до петка (21-23.06.) понегде ће достићи и 34 степена, наводи се на сајту РХМЗ.

Метеоролог Марко Чубрило дао је и ширу прогнозу, у којој каже да после овог периода опет стиже период захлађења, али и нових падавина и грмљавина. Тако да ћемо имати обрте за обртима…

– Већ од петка после подне биће нестабилно уз честе и јаке грмљавинске пљускове и локалне непогоде, а очекује се и освежење. Затим до краја месеца следи период вероватно без врућине уз повремене пљускове, наставља своју прогнозу Чубрило.

Метеоропате на удару

Већ неколико недеља уназад многи се жале на главобољу, несаницу, болове у мишићима, нервозу. Осим основних тегоба код хроничара, многима не прија и нестабилно и кишовито време.

Нагле временске осцилације никоме не погодују, а нарочито не хроничним и осетљивим особама, као и метеоропатама. Из хладног и кишовитог времена улазимо у право лето, што ће изазвати температурни шок.

– Свака временска осцилација представља шок за организам, као што нисмо навикли да у јуну имамо хладно и кишовито време, тако нам сада ни нагли температурни обрт неће нарочито пријати. Најосетљивији су хронични болесници као и метеоропате. Хроничним пацијентима се препоручује да редовно узимају терапију, и да постепено излазе напоље ако је то могуће, али генерално сви морамо дати времена организму да се навикне на топлије време – каже за медије др Љиљана Велков.

Ко већ има тегобе и болести, нека се пази

Како стручњаци објашњавају, неопходан је опрез код кардиоваскуларних болесника, реуматичара и астматичара. Поспаност, главобоља и раздражљивост су могуће метеоропатске реакције.

– Најбоље је ослушкивати свој организам и понашати се у складу са оним што вам прија. Ако не морате не излазите напоље у доба дана када је најтоплије, ако већ излазите понесите са собом флашицу воде, узимајте терапију ако вам је прописана, спавајте довољно, пијте довољну количину течности. Сада када крене топло време како не бисте дехидрирали не заборавите и на то, такође заштите главу. Водите рачуна о клима уређајима и прилагодите одговарајућу температуру, јер излазак из хладне просторије на сунце „шокираће“ организам, па и о томе водите рачуна јер многи у летњим месецима ту греше – објашњава саговорница за медије.

Шта може да помогне?

Осам сати сна и на спавање треба ићи пре 23 сата

Обавезни оброци су доручак, ужина, ручак, ужина, вечера

Оброци не треба да буду обилни и треба да су богати поврћем и воћем

Обавезно пити довољно квалитетне воде

Обавезна је шетња, по могућности рекреација

Адекватна одећа и обућа у складу са временским приликама

Одмор, читање књиге, музика, дружење, породично окупљање

Боравак у природи

Извор: Информер