Свет

АЛАРМАНТНО! Европа у „ванредном стању“

Европа је у „ванредном стању“ због екстрмно високих температура и пожара који букте.

На Корзици је данас проглашен наранџасти метео аларм због топлотног таласа са дневним максималним температурама до 40 степени Целзијуса на југу острва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од севера до југоистока земље на снази је жути метео аларм због олујног таласа, саопштено је из националне метеоролошке службе Метео Франс.

Крајем ноћи временске непогоде са грмљавином, малим градом и јаким ударима ветра кретале су се од запада ка истоку Француске и од југа Централног масива до севера Алпа, преноси париски Монд.

Олуја са грмљавином и пљусковима је од јутрос над регионом Оверњ-Рона-Алпи, а олујни талас ће се кретати од севера Алпа до региона Алзас-Лорен на истоку Француске.

Подручје од Бретање до белгијске границе биће на удару фронта праћеног пљусковима и грмљавином.

Грчка у пламену

Топлотни талас који је захватио Грчку подигао је у недељу температуре до нових рекордних вредности.

У Грчкој и даље бесне пожари на Родосу, Крфу, Агиосу, Каристосу и Иликису, у гашењу пожара учествују ватрогасци и добровољци, а од јутрос су у борбу са ватреном стихијом поново укључени и авиони и хеликоптери.

Ватрогасна служба саопштила је да су у недељу избила 64 нова шумска пожара због екстремно високих температура, објавио је „Грик репортер“.

На Родосу су се ватрогасци целу ноћ борили са буктињама између Апола и Платаније, а шеф ватрогасаца Василис Ватракојанис рекао је на хитном брифингу за новинаре да постоји сумња да су пожари на Родосу подметнути и да је у току истрага о томе.

Ватракојанис је навео да је на Родосу тренутно у току велико распламсавање пожара у близини насеља Асклипиеио у правцу југа, преноси „Катимерини“.

Метеоролог: Све више топлотних таласа и олуја

Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Пејановић коментарисао је за Курир ТВ пожаре у Грчкој и објаснио да треба очекивати топлотне таласе у будућности.

„На систематски начин се покушава да се јавности објасни да долази до климања наше климе. Захваљујући томе што се мења хемијски састав атмосфере, а тамо постоје гасови са ефектива стаклене баште. Постоји водена пара који је одлучујући фактор нестабилног времена. Систематским мерењима, под капом Светске метеоролошке организације, осећа се да долази до повећања температуре, сваке године су температуре све више, још од седамдесетих година“, започео је Пејановић.

Потом је рекао какво је време за очекивати у блиској будућности:

„Последица је не само на атмосферу, односно ваздух, већ и на светски океан, па се и он загрева са 0.8 одсто, а његовим загревањем долази и до већег испаравања, дакле атмосфера прима више водене паре. За очекивање је да ћемо имати топлотних таласа, суша, пожара, али и све више олујног невремена.“

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Танјуг