Свет

АЛАРМАНТНО! „НАТО је прешао границу“: Угрожени смо?

НАТО се шири ван својих граница, нарушава стабилност и угрожава глобалну безбедност, изјавила је данас председница Сената Руске федерације Валентина Матвијенко.

Она је раније, током посете Пекингу, предложила израду и подношење предлога Уједињеним нацијама за међународно правни покумент који би регулисао активности војних блокова и савеза јер “такве структуре“ тренутно представљају стварну претњу међународној стабилности, преноси ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„НАТО превазилази границе блока и шири се не питајући никога за дозволу, и тиме нарушава глобалну стабилност и безбедност“, рекла је она на конференцији за медије.

Матвијенко је посебно истакла хитност давања правне оцене покушаја Запада да примора треће земље да се придруже режиму санкција, чак и ако би то било штетно по њихове националне интересе и поткопало њихову економију, наводи агенција.

Према њеним речима, бројне независне нације су биле под „највећим притиском, уз претње и уцене“, чиме се очигледно нарушавао њихов суверенитет.

„Ово питање захтева озбиљну међународну правну процену. Јасно је да то не може да се уради одједном, тим више што би се Запад томе оштро супротставио. Барем о томе треба разговарати на отворен и искрен начин“, нагласила је Матвијенко и позвала међународне правне стручњаке и законодавце да почну да раде “на том циљу“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Ознаке