Спорт

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ ЗАПАЊЕНИ: Сазнали да Никола Јокић неће да игра за Србију

НАЈНОВИЈЕ вести из света кошарке, а свакако једна од најважнијих, је да Никола Јокић неће играти за Србију на овогодишњем Светском првенству. То је око поднева „продрмало“ нашу земљу, а како је у то време ноћ била у Сједињеним Америчким Државама, тек неколико сати касније почеле су да и оданде стижу реакцију на овакву одлуку МВП-а НБА финала.

Подсетимо, од самог почетка био је бууран други дан викенда у српској кошарци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најпре информација, засад још незванична, да је Јокић обавестио селектора Пешића и људе из Кошаркашког савеза Србије да дефинитивно неће играти на шампионату планте, потом да су „орлови“ добили новог капитена, а онда су уследиле приче о још неким отказима, које се протежу од два аса на позицији организатора игре, Василија Мицића и Стефана Јовића, до искусног крила…

На све то надовезали су се, мало је рећи изненађујући, резултати велике анете „Новости“ на тему – да ли треба ангажовати странца у кошаркашкој репрезентацији Србије.

А док су се у Америци тамошњи НБА новинари полако будили, а потом и видели најважнију спортску вест дана везану за кошарку и предстојећи Мундобаскет, није много прошло до првих реакција.

„Новости“ вам преносе две, и то од људи који свакодневно прате Јокића и Денвер нагетсе.

Када је видео да српски ас неће играти за „орлове“ на шампинату планете, Џоел Раш, новинар „Форбса“, ово је поручио на друштвеним мрежама:

– Веома ме је изненадила ова вест! Просто ми се чинило да све иде ка томе да ће Никола Јокић да игра за Србију на ФИБА Светском купу, али можда је, после слегања шампионских утисака, схватио колики данак је узела минула сезона и да баш то захтева већи опоравак?

Адам Марес, новинар „ДНВР“-а, који је пред почетак прошле сезоне са колегама боравио у нашој земљи због Јокића, пожелео је да утеши Србе после поменуте вести о Светском првенству, а и да појасни Американцима „како стоје ствари“ по овом питању у „земљи кошарке“:

– Иако потпуно разумемем различите разлоге због којих ће Јокић прескочити (шампионат планете), не може да се довољно објасни колико ови турнири значе српским навијачима. То је нешто што сам осетио сваки пут када бих причао са љубитељима кошарке у Србији. Стварно ми је жао мојих пратилаца из Србије. С некима од њих сам већ причао и реакције варирају од неизненађености, преко туге и нервозе, све до беса. Искрено верујем да ће Јокић донети Србији злато пре него што се све (његова каријера) заврши.

Светско првенство у кошарци 2023 игра се од 25. августа до 10. септебра у три земље, домаћини су Филипини, Јапан и Инонезија. Репрезентације, њих 32, су подељене у осам четворочланих група из које се после три кола по две најбоље екипе пласирају у другу фазу.

У четири новоформиране, такође четворочлане групе, сваки тим игра са преостала два са којима није играо у уводној рунди. И одатле по две најбоље селекције настављају борбу за медаље, и то од четвртфинала.
Репрезентација Србије игра у Б групи, у Куезон ситију, тромилионском, највећем граду Филипина, а ривали су јој Кина (26. августа), Порторико (28.) и Јужни Судан (30.).

Група у којој су „орлови“ се у другој фази укршта са групом А у којој су Италија, Ангола, Доминиканска Република и домаћин Филипини.
Остали учесници су:

Група Ц: САД, Јордан, Грчка, Нови Зеланд
Група Д: Египат, Мексико, Црна Гора, Литванија
Група Е: Немачка, Финска, Аустралија, Јапан
Група Ф: Словенија, Зеленортска Острва, Грузија, Венецуела
Група Г: Иран, Шпанија, Обала Слоноваче, Бразил
Група Х: Канада, Летонија, Либан, Француска

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс