Свет

ДРАМА НА РОДОСУ: Пожар ван контроле, горе и хотели, људи беже! ВОЈСКА ПОСЛАЛА РАТНЕ БРОДОВЕ У ПОМОЋ (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Ситуација на Родосу постала је драматична јер јаки ветрови који дувају у тој области отежавају гашење пожара.

Три пловила Обалске страже и више од 20 приватних бродова евакуисали су скоро 1.000 људи у Киотарију и Ларду. До острва су стигли један морнарички торпедни чамац и још два десантна чамца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Горе и три хотелске јединице које се налазе на јужном Родосу. Сва три хотела су евакуисана, а спасилачке службе улажу напоре да се штета сведе на минимум. Централна лучка управа Родоса наредила је свим туристичким бродовима који пристају у Мандракију да превозе туристе из евакуисаних хотела до безбедног места на плажи Калатос.

Власти су претходно преко 112 затражиле евакуацију многих села на Родосу.

Ватрогасци су у једном тренутку били заробљени код манастира Ипсени који монахиње нису хтеле да напусте, међутим, како преносе локални медији, успели су да изађу из ватреног обруча.

Пожар према наводима грчких медија из ваздуха гасе два хеликоптера и три летелице. Ту је и специјални хеликоптер Ми-26 који је Јордан послао у Грчку за гашење шумских пожара.

На острво су већ стигла 32 ватрогасца из Словачке и 13 ватрогасних возила са екипом из Румуније.

Пожари на острву бесне већ пети дан заредом.

Заменик шефа ватрогасне службе Јанис Артофиос рекао је данас да је пожар на Родосу најтежи пожар са којим се ватрогасна служба суочила.

Извор: Курир.рс