Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ НА КРУПАН ГРАД И ОЛУЈНЕ ВЕТРОВЕ: Суперћелијска олуја још није готова!

Фото: Инстаграм принтскрин

У Србији се данас очекује променљиво време уз пад температуре и смењивање сунчаних и облачних интервала, најавио је Републички хидрометеоролошки завод.

У Војводини се киша и краткотрајни пљускови са грмљавином очекују углавном ујутро, док ће током дана пљускова бити у централном делу Србије уз појаву града. На крајњем југу време ће остати суво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дуваће слаб до умерен северозападни ветар који ће у зони пљускова бити јак. Најнижа температура биће од 17 до 22, а највиша од 29 степени на северозападу, а на југу Србије до 36 степени.

И у Београду се данас очекује променљиво време уз мало нижу температуру и уз смењивање сунчаних и облачних интервала. Очекују се и краткотрајни пљускови с грмљавином. Дуваће слаб до умерен северозападни ветар. Најнижа температура ће изности око 22 степена, а највиша око 31 степена.

Невреме током јутра

„Током ноћи се ново јако грмљавинско невреме са подручја Хрватске преко Босне и Херцеговине у претежно западној струји премештало ка нашем подручју па се у раним јутарњим часовима прво у западним пределима очекују падавине.

У Бачкој и Срему очекују се киша и пљускови, а на западу и југозападу Србије локално интензивни плјускови са јаком грмлјавином и краткотрајно олујним ветром, са ударима и око 100 км/х, који може причинити значајну материјалну штету“, стоји у најави РХМЗ.

Упозорење на временске непогоде до 22. јула

„Област од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата до суботе увече очекује јака грмлјавинска активност. Развоји суперћелијских облака локално ће бити веома снажни и брзопокретни (премештаће се са запада-северозапада ка истоку) уз појаву:

крупног града (> 5 цм у пречнику),
краткотрајно олујне ударе ветра (> 24 м/с),
изоловано и орканске ударе ветра (> 28 м/с).

Тачну локацију иницијације, премештања и јачине самих непогода је унапред тешко одредити и из тог разлога ће се за конкретне локације издавати хитно упозорење на грмлјавинске непогоде један до два часа унапред“, наводи се у упозорењу РХМЗ.

Упаљен метео аларм

У већем делу Србије, изузев Бачке, Баната и југозападног дела, на снази је наранџасти метео аларм, због грмљавине, док је на подручју КиМ упаљен због високих температура. Наранџасти метео аларм значи да је време опасно.

„Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе“, објашњавају из РХМЗ.

Време наредних дана

У петак сунчано и врло топло уз дневни развој облака са могућом појавом локалних пљускова са грмљавином крајем дана на северу Србије. Ветар слаб јужни. Притисак око нормале. Минимална температура од 16°Ц до 21°Ц, а максимална од 33°Ц на северу до 38°Ц на југу Србије. Увече пљускови на северу. Температура у 22х од 20°Ц до 26°Ц.

У суботу мало нижа и пријатнија температура на северу Србије са могућим локалним пљусковима. На југу Србије и даље врло топло. У недељу у свим крајевима нижа температура и знатно мања врућина. Биће око 30°Ц у недељу. Почетком идуће седмице поново све јача врућина.

Извор: Курир.рс