Свет

ЈОШ БРУТАЛНИЈА ПЛАЋЕНИЧКА ГРУПА ДОЛАЗИ УМЕСТО ВАГНЕРА: Шта је Олуја З?

Уместо бораца Вагнера који су, заједно са својим шефом Јевгенијем Пригожином, повучени, Русија изводи нове снаге за „комплексне задатке“, под називом Олуја З.

Она би требало да буде замена за Вагнеровце и о њима се већ пише као о злогласној, „још бруталнијој“ јединици плаћеника руске компаније који су се годинама калили по конфликтним зонама света, ширећи интересе руске државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о регрутованим затвореницима чије се име први пут чуло почетком априла, у документима које су нашле украјинске снаге.

Западни извори, међу којима и Институт за проучавање рата, процењују украјинске званичнике који су им показали документе као „поуздане“.

Према тим изворима, реч је о „независним, здруженим, тактичким“ јединицама, формираним за „хитно операцијско коришћење у посебно сложеним борбеним јединицама“.

Припадницима јединице Олуја З обећани су скраћење затворске казне и плата еквивалентна 2.200 долара месечно, што је двоструко више од просечне плате у Руској Федерацији.

Институт за проучавање рата оценио је да ће припадници Олује З бити додати руским снагама како би смањили исцрпљеност војске биткама на истоку и југу Украјине. Наводи се да ће нове јединице деловати са снагама Народне републике Доњецк.

Наводи се и да се јединице састоје од стотину бораца који су распоређени у групе с различитим функцијама. Нови борци ће након обуке у трајању од само десет до 15 дана бити распоређени у борбу, међу осталим ићи ће у Бахмут и Авдивку. Украјински градић Бахмут посебно је на гласу као кланица у којој теку реке крви обе стране.

Јединице Олује З предузимаће „борбене операције на подручјима где су тешки географски услови“ и „освајати важне циљеве, попут упоришта, командних места, комуникацијских центара, зграда и структура“, написао је украјински званичник на друштвеној мрежи Твитер.

Према оцени Института за проучавање рата, руска војска вероватно ће јединице из овог контингента користити као подршку у остваривању мањих тактичких успеха и за подстицање даљих офанзивних операција и остваривање циљева. Међутим, питање је колико у томе могу бити успешни, с обзиром на недостатак ратног искуства тих ад хок руских борбених јединица.

Осим тога, војни аналитичари подсећају да је морал руских снага ионако толико низак да тешко да ће „олујно“ појачање бити значајна разлика на терену.

Руска војска генерално има проблем с моралом и обуком кадра, а британско Министарство обране с тиме у вези је у недељу у саопштењу говорило о „екстремно високом“ броју случајева испада, злочина и смрти повезаних с конзумацијом алкохола.

Проблем с зависностима и алкохолизмом мучи руско друштво, поготово сиромашне и забачене делове, невезано за рат.

Топовско месо

Британско Министарство одбране још је у априлу писало о 10.000 нових затвореничких регрута у руским редовима.

Група Вагнер, то није тајна, највећим је делом проналазила своје нове чланове управо у руским затворима.

Међутим, верује се да је након свађе Пригожина и руског вођства плаћеничка компанија изгубила приступ том базену људства, а њихову је праксу наставило руско војно руководство.

Олуја З требало би да заузме место Пригожинових бораца. Саветник украјинског председника Михајло Подољак је средином јануара изјавио да је Вагнер регрутовао готово 40.000 бораца из затвора, а да их је готово 30.000 већ погинуло, рањено или нестало у Украјини.

Многи Вагнеровци коришћени су као топовско месо у по смртности злогласној бици за Бахмут. Неки су наводно послати да копају ровове боси. Пригожин је сам изјавио да је у фебруару остао без приступа руским затворима, а тада се говорило да ће Вагнер остати без бораца „врло брзо“.

Спремност затвореника за ратовање није велика и извештаји говоре о предњим јединицама иза којих иду обучене војничке снаге како не би било бежања назад.

Подржали Пригожина?

Неки припадници групе Олуја З наводно су изразили подршку Јевгенију Пригожину када је пре две недеље почео свој марш на Москву.

Међутим, након што се зауставио, оптужили су га за кукавичлук, а појавио се и снимак припадника Олује З који су извређали шефа Вагнера називајући га „пацовом“ који је „побегао“.

„Сви смо били спремни ићи за тобом. Не само Олуја З, него и твоји људи. Али, ниси мушкарац“, наводи један наоружани мушкарац на снимку.

Осим Олује З, конкуренција вагнеровцима су специјалне чеченске јединице Ахмат за које је Пригожин алудирао да у Украјини ленствују док његови људи подносе највеће жртве.

Пригожин је у интервјуима говорио о 50.000 регрутованих затвореника. Око десет хиљада је погинуло у Бахмуту. Пригожин је такође тврдио да његови људи, чак и они које је довео из затвора, чине пуно мање злочина од других регрутованих затвореника.

Човек задужен за јединице Олује З је Јевгениј Владимирович Бурдински, руски генерал који води мобилизацију у Русији.

Његов задатак је да интегрише војске самопроглашених народних република Донецк и Луганск у руску редовну војску.

Бурдински је надлежан за Олују З, а претрпео је јаке критике током побуне Јевгенија Пригожина јер је низ јединица прогласио оданост шефу Вагнера чији је циљ био смена у руском војном врху.

Извор: Јутарњи