Свет

АУСТРАЛИЈА РАСПОРЕЂУЈЕ АВИОНЕ: Улазе у рат?

Аустралија ће распоредити осматрачке авионе својих ваздухопловних снага у Немачкој, како би подржала Украјину, навео је данас премијер Ентони Албанез.

Премијерова канцеларија саопштила је да ће распоредити авионе „Е-7А веџтејл“ на шест месеци, као и до 100 чланова аустралијске посаде и помоћног особља, али је напоменуто да неће улазити у украјински, руски или белоруски ваздушни простор, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар одбране Ричард Марлс истакао је да ће размештање поменутих авиона помоћи да се осигура заштита виталне подршке, коју међународна заједница даје Украјини.

Како се наводи, авион „веџтејл“ поседује комбинацију радара дугог домета, секундарног радара и тактичке системе за гласовну и дата комуникацију, како би обезбедио рано упозорење и контролу у ваздуху.

Албанезе ће у уторак присуствовати самиту лидера НАТО-а у Литванији, а говориће у среду. Аустралија је на поменути скуп позвана као партнер из Индо-пацифичке четворке, у коју спадају Јапан, Нови Зеланд и Јужна Кореја.

Након доприноса операцијама које је предводио НАТО у Авганистану и Ираку, Аустралија је договорила нови трогодишњи програм партнерства, рекли су аустралијски званичници.

Извор: Танјуг