Свет

Нова пандемија пред вратима?

Једна особа у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) тестирана је позитивно на МЕРС, односно средњоисточни респираторни синдром, саопштила је Светска здравствена организација.

Нови случај МЕРС-а, познатог и као MERS-CoV, јер је реч о вирусу из породице коронавируса, забележен је у Ал Аину, делу Абу Дабија, али извор заразе још није познат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пацијент (28) је примљен у болницу 8. јуна, али дијагнозу је добио тек 23. јула након што је ПЦР тест показао да је позитиван на МЕРС. УАЕ је о овом случају одмах обавестио Светску здравствену организацију. Детаљи о здравственом стању мушкарца нису објављени, али познато је да човек није здравствени радник нити држављанин УАЕ.

Свих 108 људи који су били у контакту са зараженим, тестирани су на вирус и резултати су негативни.

МЕРС узрокује коронавирус који је даљи рођак вируса „SARS-CoV-2“, који је изазвао пандемију коронавируса.

Ради се о, углавном, респираторној болести која узрокује симптоме попут високе температуре, кашља и кратког даха. У неким случајевима може да доведе до упале плућа.

Постоје докази да су главни извор вируса на Блиском истоку камиле, али вирус се такође може ширити и са човека на човека.

Али овај последњи случај не може да се повеже с камилама или производима од камила, па није јасно одакле је вирус дошао.

Зараза МЕРС-ом први пут је забележена 2012. године на Блиском истоку, где је био и највећи број случајева.

Од открића вируса, догодила се су три већа избијања заразе. Пре овог најновијег случаја из Абу Дабија, последњи случај МЕРС-а у УАЕ забележен у новембру 2021. године.

Највеће ширење заразе догодило се 2012. Од 2012. до 2020. године Светска здравствена организација је забележила 2.566 случајева заразе и 882 смртних случајева – што би значило да је смртност од овог вируса високих 34 одсто. Међутим, Светска здравствена организација је нагласила да бројка можда није реална, јер су вероватно неки блажи случајеви заразе МЕРС-ом прошли незапажено.

Највише случајева заразе забележено је 2012. године, и то у Саудијској Арабији, Јужној Кореји, УАЕ, Јордану, Катару, Оману и Ираку. У Уједињеном Краљевству је забележено пет случајева и три смрти, док је САД потврдила два случаја заразе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист