Свет

ПАНИКА НА ИСТОКУ: Руси распоредили ратне бродове

Јапанско Министарство одбране саопштило је да су у петак вече примећена два руска војна брода у водама недалеко од Тајвана.

Они су примећени и у претходна четири дана код јапанског острва Окинава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јапанско Министарство одбране саопштило је да су две фрегате класе „Стерегушчи“ прво примећене у уторак ујутру 70 километара југозападно од острва Јонагуни у префектури Окинава, недалеко од Тајвана.

„Бродови су се кретали кроз воде између Јонагунија и Тајвана. Потом су кренули ка истоку и последњи пут су примећени у петак увече у водама између острва Мијако и Окинава“, наводи се у саопштењу.

Министарство је саопштило и да су послата два брода да прате кретање руских пловила. Слично саопштење током недеље објавио је и Тајван. Јапанска администрација саопштила је прошлог месеца да је примећена појачана активност руске војске недалеко од јапанске територије, уклјучујућу маневре са кинеским снагама, што представлја, како је наведено, „озбилјну забринутост“ за јапанску националну безбедност.

Руски медији јавили су раније да су бродови руске Пацифичке флоте ушли у јужни део Филипинског мора ради извршења задатака у склопу увежбавања пловидбе на удалјеним морима.

Извор: Танјуг