Свет

ПОТПУНИ ХАОС! НЕРЕДИ УЗЕЛИ МАХА, НАСТРАДАО МЛАДИЋ: Жандармерија излази на улице

ШИРОМ Француске нереди. Демонстранти су насилни, разбијају и пале продавнице, градске скупштине, школе, полицијске станице, аутобусе и аутомобиле. На улицама је 45.000 полицајаца. Ухапшено је више од 900 људи, највише 17-годишњака. Немири су избили јер је полиција убила тинејџера који ће данас бити сахрањен. Влада размишља о увођењу ванредног стања.

Протести су прерасли у нереде. У обрачуну са насилним демонстрантима полиција користи сузавац и гумене метке. Сукоба је било у Паризу, Марсељу, Тулузу, Лиону, Стразбуру, Лилу и скоро свим већим градовима Француске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У предграђу града Руана један младић преминуо је након што је пао са крова супермаркета док су изгредници пљачкали супермаркет.

Полиција је саопштила да су демонстранти синоћ опљачкали продавницу оружја у центру Марсеља и изнели из ње ловачке пушке. Опљачкана је и запаљена полицијска станица у Ремсу.

У Лиону су демонстранти на полицајце бацали Молотовљеве коктеле. Полиција је одоговорила – испаљивањем сузавца.

Министар правде Ерик Дипо-Морети истиче да смрт дечака у Нантеру, пре четири дана – не може да се користи као изговор за злостављање свих. Зато је дао и посебна овлашћења јавним тужиоцима.

Француски министар полиције каже да ће бити мобилисане „специјализоване јединице“, као што су елитне тактичке јединице француске полиције, бригада за интервенције и Национална интервентна група жандармерије.

На улицама Париза је 5.000 полицајаца, али то није довољно да се очува јавни ред.

На Тргу Конкорд у Паризу синоћ се, упркос забрани, окупило више стотина људи.

– Појачавамо полицијске снаге, биће их 45.000 уместо 40.000. Неки су враћени са годишњих одмора, сви су сад на терену. Одлучили смо да на улице изведемо и полицијска околопна возила и камионе са шмрковима. Критиковали су нас због употребе хеликоптера, а тиме смо спречили многе трагедије – рекао је Жералд Дармане, министар унутрашњих послова Француске.

Влада је саопштила да ће размотрити све начине за заустављање немира. На ванредној седници Владе, председник је осудио нереде и „позвао родитеље да буду одговорни“.

– Трећина ухапшених су млади или врло млади. Позивам родитеље да држе децу која су на протестима – даље од улице. Одговорност је родитеља, а не државе да их задрже код куће – каже Емануел Макрон, председник Француске.

Лидери главних религија у Француској упутили су заједнички апел „за дијалог и мир“.

У граду Кламару уведен је полицијски час од 21 сат до шест сати ујутру, а власти траже да се у то време целој земљи укине јавни саобраћај.

Извор: РТС