Србија

ПРЕОКРЕТ: Родитељи жртава из Рибникара питали Косту зашто им је побио децу, он им ОВАКО ОДГОВОРИО

Више од два месеца након што је убио девет својих вршњака и чувара школе, али и након што је од злочина све време био затворен у психијатријској болници, дечак убица из ОШ „Владислав Рибникар“ променио је плочу и први пут од стравичног масакра који је починио је рекао да се каје?! Како сазнаје „Блиц“, он је током сведочења у поступку који се води против његовог оца рекао: „Кајем се, да могу да вратим филм, не бих то опет урадио“.

Дечак-убица (13) данас је путем видео линка испитиван више од четири сата у поступку који се води против његовог оца, који се терети за тешко дело против опште сигурности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Испитивању су у згради Вишег јавног тужилаштва у Београду присуствовали поступајући тужилац, адвокатица оца дечака, пуномоћници оштећених, као и родитељи убијене деце који су саслушање пратили преко монитора.

У Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду где је дечак испитиван била је његова мајка.

„Рекао је да се предомишљао и да се каје“

Иако је сведочење било у вези кривичног дела које се ставља на терет В.К., дечак-убица је проговорио о томе због чега је извршио масакр у ОШ „Владислав Рибникар“, када је убио девет вршњака и чувара школе.

Како сазнајемо, родитељи убијене деце су преко позива говорили психологу (психолог је имао бубицу у уху и слушао је) питања дечаку-убици, која су углавном била усмерена на то због чега је убио своје вршњаке.

– Он није умео да објасни зашто је то урадио. Рекао је да се предомишљао, да се каје и када би вратио филм, не би опет то урадио. Такође, он није навео конкретан разлог због чега је тог 3. маја ушетао у школу са очевим оружјем и испалио хице у своје вршњаке – наводи извор „Блица“.

С обзиром на то да дечак у тренутку извршења дела није имао навршених 14 година, он није кривично одговоран.

У болници није показао кајање, питао се када ће на слободу

Исказ дечака убице где изражава кајање први је од масовног убиства који је починио. Како је „Блиц“ раније писао, он током боравка у болници није показао ни трунку кајања и емпатије, штавише он је питао када ће да изађе на слободу.

– Нема захтеве, није питао ни за родитеље. Његова једина интересовања су када излази и какве су реакције на његов чин – рекао је раније извор „Блица“.

Дечак-убица је у болници потпуно смирен, а њега чува читав тим полицајаца, који се константно смењују, на сваких 12 сати.

– Друго питање које поставља је какав је одјек оставио, какве су реакције. Шта се догађа напољу и он очекује да је популаран. Његова очекивања су буквално да ће се окупити испод његовог прозора и скандирати му – рекао је раније наш саговорник.

Са друге стране, један део испитивања се бавио поступком који се води против оца, и дечак је испитиван о оружју, како је дошао до њега, да ли му је отац омогућио приступ оружју и слична питања.

Како незванично сазнајемо, дечак- убица је испричао своју верзију на који начин је дошао до оружја које је било у сефу.

Такође, он је рекао да му отац није омогућио први приступ оружју, већ неко други, што би значило да ће и један од праваца истраге ићи и у том правцу.

– Дечак убица тврди да је његов отац имао и допунске мере обезбеђивања оружја, које нису обавезне. Према исказу, његов отац је Имао шифре на обарачима пиштоља. Дечак је до детаља објаснио како је дошао до оружја које је било у сефу и под шифрама. Рекао је да се дуго мучио да разбије шифре и да је дуго времена претраживао како да дође до оружја – наводи извор „Блица“.

Отац је осумњичен да је у претходном периоду обучавао свог 13-годишњег сина да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби.

Такође, како се сумња он је непрописно држао оружје.

Након што је отац дечака ухапшен, он је саслушан у тужилаштву, када је изнео одбрану.

Против мајке дечака је у току предистрага, утврђује се да ли је дошло до кривичног дела запуштање и занемаривање малолетног лица.

Такође, Виши суд у Београду је донео привремене мере забране располагања некретнинама и новцем за оца и мајку дечака-убице, а на предлог породица убијене деце.

Извор: Блиц