Србија

РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ НА НЕПОГОДЕ: Спремите се, стиже невреме праћено градом и олујним ветром

Фото: Твитер принтскрин

Републички хидрометеоролошки завод објавио је упозорење за сутра на временске непогоде које се односи на подручје Србије.

Пљускови и грмљавина који се у недељу пре подне очекују на северу Војводине, а од поподнева и у осталим крајевима, локално ће бити праћени градом и јаким или олујним ветром, истиче се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већа количина падавина (20 до 40 мм, локално и више) прогнозира се у току вечери, пре свега у западној Србије, а затим и у региону Шумадије, Поморавља и области око Западне Мораве, са тенденцијом премештања падавинске зоне у првом делу ноћи даље на исток и југоисток.

У већини крајева Србије сутра ће, у првом делу дана, бити претежно сунчано и топло, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Наоблачење с кишом, пљусковима и грмљавином које се на северу Војводине очекује већ пре подне, на остале крајеве прошириће се по подне и увече, условљавајући и локалну појаву временских непогода са градом, олујним ветром и обилним пљусковима. Суво и веома топло током целог дана задржаће се само на крајњем југу земље.

Ветар слаб, јужни, после подне и увече у скретању на северозападни и у краткотрајном појачању. Најнижа температура од 13 до 21 °Ц, највиша од 29 °Ц на северозападу Војводине до 35 °Ц на југу Србије.

У Београду ће ујутро и пре подне бити претежно сунчано и топло уз слаб јужни ветар. По подне и увече повећање облачности са локалним пљусковима и грмљавином, а ветар ће бити у скретању на северозападни. У појединим деловима града пљускови могу бити краткотрајно интензивнији уз град и појачан ветар. Најнижа температура око 21 °Ц, а највиша око 32 °Ц.

Време наредних седам дана

Према прогнози за наредних седам дана, у Србији се у понедељак очекује променљиво и мало свежије време, уз смену сунчаних и облачних интервала. Локална појава кише очекује се још ујутро и пре подне на истоку и југоистоку Србије.

Од уторка све топлије. Локална појава пљускова са грмљавином очекује се само у ноћи између уторка и среде, као и у среду током дана у Војводини, док ће најтоплије бити у четвртак и петак у целој земљи, а у суботу још у јужним и источним крајевима, уз максималне температуре од 34 до 38 °Ц.

Нагли пад температуре за 10 до 15 степени праћен кишом, пљусковима, грмљавином и појачаним ветром који се на северу и западу очекује првог дана викенда, у току ноћи ка недељи и у недељу (6. августа) током дана ће се проширити и на остале крајеве.

Извор: Информер