Свет

СНАЖНА ОЛУЈА НОСИ КРОВОВЕ СА КУЋА: Издато упозорење грађанима да се склоне, председник евакуисан

Фото: Твитер принтскрин

Јако грмљавинско невреме захватило је у послеподневним сатима јужну Аустрију и преко Словеније премешта се према Хрватској. Према најавама метеоролога, олујно невреме стићи ће и у Србију, и то сутра поподне.

Невреме је у Аустрији и Словенији изазвало велику штету, јак ветар је носио кровове, чупао стабла. Како јављају аустријски медији, најгоре је било у Тиролу, где је снажан ветар носио кровове кућа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На појединим станицама у Аустрији удари ветра достизали су између 100 и 160 километара на сат.

Евакуисан и председник Аустрије из воза

Пролом облака погодио је и воз који је возио у смеру Ворарлберга. Због нестанка струје воз тренутно стоји, а путници су морали да буду евакуисани. Међу њима је био чак и аустријски председник Александер Ван дер Белен, јавља Кроне.ат. Он је путовање нешто касније наставио аутомобилом, а Хитна помоћ је смиривала путнике и снабдевала их водом.

У неким су местима људи су остали без струје, а многи планинари су запели у планинама. Ангажоване су стотине ватрогасаца, а забележено је више од 500 интервенција, углавном због срушених стабала. За сада нема података о повређенима, преноси Дие Прессе.

Упозорење грађанима

Овај снажни олујни систем већ је почео да се премешта на Словенију, јавља 24ур. Управа за заштиту и спашавање позвала је све који бораве на отвореном да се што пре повуку на сигурно.

– Моле се сви који бораве на отвореном да се што пре, посебно од 18 до 21 сат, повуку у сигурно склониште, далеко од објективних опасности – упозорава Управа за заштиту и спашавање.

За ово раздобље је издан највиши (црвени) степен упозорења за северозападне и североисточне крајеве Словеније. Нешто иза 20 сати у Словенији је без струје остало више од 30.000 корисника.

– Јаке олује могу се проширити и на друге делове земље – написала је Агенција за околину.

Хрватски медији преносе је невреме би из Словеније стигло и у делове Хрватске. Наранџасти аларм због могућег јаког грмљавинског невремена на снази је за загребачко и карловачко подручје, а жути аларм за Славонију и горје.

– Будите спремни на јача грмљавинска невремена која могу направити велику штету – упозорава цивилна заштита.

Олуја стиже и у Србију

Према најавама метеоролога, олуја неће заобићи ни нашу земљу.

– У среду после подне и у ноћи ка четвртку над северозападним, северним, а затим и источним деловима Хрватске, западом и севером БиХ, Војводином, северозападом Србије, севером Шумадије и североистоком Србије врло нестабилно уз снажне грмљавинске пљускове и локалне непогоде – наводи се у прогнози.

– Поново ће бити повољних параметара за развијање суперћелијских олуја али ћемо тек у среду моћи имати детаљну процену те опасности. Уз нестабилности ветар на кратко оркански северозападни док ће уследити и јаче освежење. У четвртак ће бити претежно сунчано и пријатније време уз ређу појаву пљускова понегде над средишњим и источним делом региона. Дневни максимум од +26 до +31 степен Целзијуса, на југу око +33 степна Целзијуса – прецизирали су.

Извор: Индекс/Блиц