Србија

Тужилаштво тражило забрану покрета „Левијатан“

Фото: Фејсбук принтскрин

Републичко јавно тужилаштво затражило је забрану десничарског покрета „Левијатан“, незванично пише „Блиц“.

Покрет „Левијатан“ настао је још 2015. године који је функционисао иза паравана групе која наводно спасава угрожене животиња.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представили су се као жестоки момци који се на доста радикалан начин обрачунавају са сваким ко лоше поступа према немоћним животињама. Оформили су Фејсбук групу и због своје агресивне реторике привукли велики број корисника друштвених мрежа.

Што је најважније, свако ко је „Левијатан“ помно пратио од почетка, одлично се сећа да је први човек „Левијатана“ Павле Бихали, бесомучно понављао како њима не треба новац, како никада неће бити политички оријентисани нити ће се приклонити било којој политичкој опцији. Све док то нису сами постали.

– У сваком случају, Покрет „Левијатан“ се никад док сам ја жив, неће бавити политиком. Не, „Левијатан“ никада неће бити политичка партија – навео је Бихали на свом Твитер налогу само шест месеци пре него што је званично саопштио да ће, ипак, учествовати на изборима.

Испоставило се да „Левијатан“, скупина наизглед брижних љубитеља животиња, ипак жели посланичку фотељу, а у тој жељи здружили су се са Јованом Стојковић која је позната по својим антивакцинашким и антимигрантским идејама. До те мере да су чланови „Левијатана“ њено дете пратили у школу јер су хтели да виде ко ће га то натерати да носи заштитну маску. Тако је једна антиваксерка добила приватно обезбеђење, а „Левијатан“ проширио могућност да улови понеко ново гласачко тело.

У међувремену, „Левијатан“ је згражавао Србију својим сулудим акцијама пресретања, претњи, одузимања животиња на своју руку… Проблем је постао већи када су се и друге организације са сличним десничарским, екстремистичким а може се слободно рећи и фашистоидним ставовима, приклониле „Левијатану“.

Извор: Блиц