Свет

Украјина је за НАТО депонија! Ево шта их чека

Фото: Фејсбук принтскрин

ЗЕМЉЕ чланице НАТО-а продају застарело оружје Украјини како би га замениле модернијим за сопствену војску, рекао је белгијски стручњак за безбедност Пјер Енро, а преносе „РИА Новости“.

„Земље НАТО-а само шаљу стару опрему у Украјину и користе прилику да обезбеде своје армије опремом нове генерације. Примера је много: Пољаци, који су најпосвећенији Украјини, чак и сами говоре о уласку у западни део те земље, врло брзо су Украјинцима обезбедили тенкове из совјетског доба, а само што су добили прву серију америчких тенкова ‘абрамс’. Потпуно нове и направљене специјално за њих“, рекао је Енро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, украјинске трупе довољно су способне да користе совјетско оружје које су Кијеву испоручиле земље источне Европе као што су Чешка, Пољска, Словачка и Румунија.

„Невероватно је видети какво оружје су Европљани послали. Француска и Немачка су, на пример, обезбедиле оружје које је тешко употребљиво. Немачка је испоручила само 14 тенкова ‘леопард 2’ у јануару 2023, пре него што је у фебруару донета одлука о испоруци 88 тенкова ‘леопард 1″. Овај тенк је застарео, из 1962. године и пензионисан 2003. године“, прецизирао је белгијски стручњак.

Енро је додао да је НАТО испоручио Кијеву и модерно оружје, али да се ради углавном о лаком и малокалибарском наоружању.

Подсетимо, „Политико“ је раније навео да Украјина обара руске дронове махом захваљујући систему „гепард“ немачке производње и да се заправо ради о противваздушном топу који се налази на врху гусеничарског возила, односно о немачком оружју из времена Хладног рата, а које је повучено из употребе пре десет година.

У Вашингтону су почели разговори иза затворених врата о извлачењу муниције из доба Хладног рата и њеној надоградњи за потребе Кијева, наводи портал. Један програм је већ почео, а укључује пројектиле за одавно пензионисане ХАВК системе противваздушне одбране америчке производње који би требало да се оспособе и пошаљу на фронт.

 

Извор: РТ Балкан