Србија

УПАЉЕНИ МЕТЕОАЛАРМИ, СТИЖЕ ОЛУЈА! Ево где се очекују ПЉУСКОВИ И ГРАД

Фото: Инстаграм принтскрин

Познати српски метеоролог Иван Ристић објавио је на свом Фејсбук профилу временску прогнозу за први део августа, коју је започео тиме да се афрички антициклон вратио у Сахару. Он је истакао да ће Србија да осети његов утицај средином августа.

Како метеоролог даље наводи, највећи утицај ће на временске прилике у наредном периоду имати поново Азорски антициклон, тачније поље високог притиска изнад Атлантског океана. Како истиче, положај његовог центра је изнад Азорских острва, која се налазе западно од Шпаније и Португалије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Таласи свежег и влажног атлантског ваздуха кретаће се по ободу овог антициклона преко западне и средње Европе даље на исток, изазивајући пролазна наоблачења, освежење, кишу, пљускове, али и локалне непогоде праћене грмљавином и градом – стоји у објави метеоролога Ристића.

Метеоролог Ристић у четвртак је истакао да ће наредних пар дана бити присутна краћа стабилизација времена, као што смо данас могли да осетимо током сунчаног и топлог дана, са благим порастом температуре.

У суботу и недељу упаљен жути метеоаларм

На простору целе Србије данас је био на снази жути метеоаларм због високих температура. Жути метеоаларм означава да време потенцијално може бити опасно.

РХМЗ је на свом сајту навео да временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али да је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику.

У недељу грмљавине, киша, али и високе температуре

У недељу је, како упозорава РХМЗ, скоро цела Србија у наранџастом метеоаларму и то због кише, грмљавине и високих температура, у зависности од дела Србије.

„Пљускови и грмљавина који се у недељу (30.07.) пре подне очекују на северу Војводине, а од послеподнева и у осталим крајевима локално ће бити праћени градом и јаким или олујним ветром. Већа количина падавина (20 до 40 мм, локално и више) прогнозира се у току вечери, пре свега у западној Србији, а затим и у региону Шумадије, области око Западне и Велике Мораве са тенденцијом премештања падавинске зоне у првом делу ноћи даље на исток и југоисток“, стоји на сајту РХМЗ.

Метеоролог Ристић такође је најавио пљускове током сутрашњег дана.

„У недељу долазе пљускови кише, понегде и непогоде – добро позната путања Италија и Словенија, затим Хрватска па Босна и Србија“, навео је Ристић у новој објави.

Такође, како је истакао, киша се на простору Србије сутра очекује на сваких шест сати.

РХМЗ: Време је опасно!

– Време је опасно. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе.

Време од следеће недеље

Што се тиче наредне недеље, у понедељак, уторак и среду се очекују температуре до 30 степени Целзијусових, али, како сада прогнозе кажу, у четвртак следи скок на 36. подеок, колико је прогнозирано за Београд, а у Нишу се очекује и виша температура.

„Други део наредне радне недеље бонус тропски дани пред јаче захлађење са кишом, које стиже следећег викенда. У среду, четвртак и петак највише дневне температуре од 32°Ц до 37°Ц“, стоји у објави метеоролога Ристића за наредну недељу.

Извор: Курир.рс