Свет

ВЕЛЕИЗДАЈА У УКРАЈИНИ: Осуђен је

Печерски окружни суд у Кијеву одредио је притвор од 60 дана народном посланику Опозиционе платформе – За живот Олександру Пономарјову.

Он је осумњичен за велеиздају, саопштила је прес-служба Канцеларије генералног тужиоца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Генерални тужилац Печерског окружног суда одредио је народном посланику забрањене политичке партије ОПФЖ меру забране – притвор без права кауције“, наводи се у објави на каналу на Телеграму.

У саопштењу се не наводи име ухапшеног народног посланика, међутим, агенција Интерфакс-Украјина дошла је до сазнања да је у питању Олександр Пономарјов.

Како је саопштено, Пономарјов је у понедељак, на основу материјала Државног истражног бироа, лично обавештен да је осумњичен за издају.

Према резултатима истраге, посланик је првог дана руске инвазије отишао из Кијева у окупирани Бердјанск и, како би спасао своје богатство и предузећа у том граду, „почео да сарађује са освајачима“.

Према оперативним подацима, предузећа повезана са њим и даље обезбеђују просторије за употребу војске Руске Федерације, обезбеђују им храну, гориво и мазива.

Поред тога, додаје се, локални медији, који су под његовим утицајем, „емитују проруске наративе и пропаганду, доводећи у заблуду становништво Бердјанска“.

Каже се и да је током рада са окупаторима, „посланик посетио окупирани Крим и Руску Федерацију“, као и да је касније, „због комерцијалних спорова са окупаторима“, одлучио да се врати у неокупирани део Украјине.

Извор: Танјуг