Свет

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: Украјинци су направили фаталну грешку и упали у смртоносну замку Руса

Амерички војни експерт Данијел Дејвис написао је у чланку за 19Фортyфиве да је украјинска команда увукла своју војску у смртоносну замку коју су припремили Руси.

Објаснио је да се вишестепена одбрана Оружаних снага РФ у великој мери ослања на минска поља. Па су Украјинци идући напред на тим пољима губили у војнике и ратну технику, а кад су покушавали да их заобиђу – улазили су у смртоносне замке. Јер, на тим остављеним бочним пролазима су их чекале руске артиљеријске посаде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дејвис је оценио да руске снаге имају све што је потребно за квалификовану одбрану – авијацију, ракетно оружје, системе за електронско ратовање.

Дејвис процењује да је за кијевски режим држање Бахмута (Артјомовска) по сваку цену било – велика и готово фатална грешка:

– У борбама за Артјомовск и Соледар изгинуле су најбоље јединице украјинске војске, што је значајно смањило замах садашње контраофанзиве украјинских снага. Многе бригаде које је Зеленски безуспешно слао у помоћ јединицама у Артјомовску сада би му добро дошле.

– Предуго и бесмислено држање Артјомовска било је озбиљна грешка. Јер, главнокомандујући Оружаних снага Украјине, генерал Залужни, месецима је слао бригаду за бригадом у помоћ својим јединицама у том граду. Ту су Украјинци масовно изгинули, потрошивши ненадокнадиве ресурсе“.

Руске снаге су 20. маја преузеле контролу над стратешким градом Артјомовском након више од 220 дана борби.

Извор: Факти